Guerra d’Ucraïna

Erdogan proposa a Zelenski i Putin una investigació conjunta sobre la destrucció de la presa a Kherson

Erdogan proposa a Zelenski i Putin una investigació conjunta sobre la destrucció de la presa a Kherson
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La destrucció de la presa deKakhovkaaquest dimarts va elevar la guerra d’Ucraïna a un altre nivell. Després d’una misteriosa explosió a la central, de què tant Rússia com Ucraïna s’acusen mútuament, més de 16.000 persones es troben en perill per inundacions i la seguretat de la central nuclear de Zaporíjia penja d’un fil.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha proposat als seus homòlegs ucraïnès i rus, Volodímir Zelenski i Vladímir Putin, respectivament, la creació d’una comissió d’experts per investigar la destrucció parcial de la presa, i ha assegurat que hi participarien representants de Rússia, Ucraïna, Turquia i l’ONU. El mandatari turc ha mirat de repetir el model a quatre bandes que a mitjans del 2022 ja va facilitar la firma d’un acord per a l’exportació de gra al mar Negre.

El mandatari turc ha aprofitat per plantejar un cop més a Zelenski tornar a les negociacions, advertint que mentre persisteixi la violència serà impossible frenar les pèrdues humanes que continuen registrant-se «cada dia» a Ucraïna, segons l’oficina d’Erdogan. Zelenski ha evitat valorar la idea d’una comissió internacional, tot i que sí que ha confirmat a Twitter que ha parlat amb Erdogan de les «conseqüències humanitàries i mediambientals» del que ha descrit com «un acte de terrorisme». «Li he entregat una llista de necessitats urgents per eliminar el desastre», ha afirmat.

Segons el Govern ucraïnès, fins al moment s’han evacuat de les zones més afectades per la inundació més de 1.450 persones del marge occidental del riu Dniéper, on hi havia la presa i que parteix en dos la província ucraïnesa de Kherson. La catàstrofe, qualificada per les autoritats ucraïneses d’«ecocidi», també ha tingut efectes sobre el sistema de canalització i distribució d’aigua corrent. Sis infraestructures per a la depuració d’aigües han quedat negades, segons les autoritats municipals de la ciutat de Kherson.

Importància turca

Per al president d’Ucraïna, «la veu de Turquia és important quant a la retirada de les tropes d’ocupació del territori ucraïnès», així com per a la pròrroga de l’acord sobre el gra o el retorn de les persones traslladades «il·legalment» des de l’inici del conflicte.

D’altra banda, Erdogan ha instat a Putin a aprovar una nova pròrroga de l’acord per a l’exportació de cereals i fertilitzants des de ports ucraïnesos, una mesura que Moscou sembla no estar disposada a estendre al considerar que no s’estan complint les parts del pacte que beneficien Rússia.

Finalment, el mandatari turc ha incidit un cop més en la disposició d’Ankara per «establir una pau justa», donant per aconseguir-ho «tot el suport necessari per posar fi als conflictes amb sinceritat».

«Acte bàrbar»

Durant la conversa telefònica, el president de Rússia ha alertat que la voladura de la presa té l’objectiu de destruir la central hidroelèctrica de Kakhovskaia i ha desembocat en «una catàstrofe mediambiental i humanitària de gran envergadura».

Notícies relacionades

«Les autoritats de Kíiv, a suggeriment dels seus aliats occidentals, estan fent una aposta perillosa per l’escalada de les hostilitats: cometen crims de guerra, utilitzen obertament mètodes terroristes i organitzen sabotatges en territori rus», ha assenyalat Putin.

Les autoritats ucraïneses i russes s’han creuat acusacions sobre la destrucció parcial de la presa, que ha negat desenes de localitats situades als voltants del riu Dniéper. Ankara ha evitat atribuir culpes, igual que el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que ha dit no disposar d’informació «independent».