Reunió d’urgència

Alerta a Venècia: l’aigua del Gran Canal es tenyeix misteriosament de verd

  • Venècia està en perill: sense aigua i amb fang

  • Venècia ajorna fins al pròxim estiu l’obligació de pagar per visitar-la

  • Itàlia blinda Venècia dels grans creuers

STRINGER / AFP

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’aigua del Gran Canal de Venècia, a prop del pont de Rialto, es va tenyir aquest diumenge de verd fluorescent, un líquid traçador que s’utilitza per comprendre el camí que segueix l’aigua, mentre encara es desconeixen l’origen i els motius de l’ocorregut.

La taca color verd brillant va aparèixer al canal que connecta Campo San Luca amb el Gran Canal i a poc a poc es va anar estenent per la resta dels canals venecians després de l’inici de la Vogalonga, una regata que se celebra des del 1974 i que va néixer com a manifestació per protegir la ciutat italiana.

La Policia va comunicar en una nota que, «després de les primeres investigacions, portades a terme pels bombers, juntament amb la policia local de Venècia i l’agència regional per a la prevenció i protecció del medi ambient de la regió del Vèneto (ARPAV), la substància semblava un traçador, és a dir, un líquid que s’injecta quan es produeix una fuita d’aigua a fi de conèixer el camí seguit» i que també s’utilitza en espeleologia.

Mentre continuen les investigacions, s’ha assegurat que el líquid no és tòxic i no hi ha cap perill per a la salut dels habitants.

Reunió d’urgència

El delegat de Govern de Venècia, Michele de Bari, va organitzar una reunió de coordinació d’emergència a fi de determinar les causes i les consegüents mesures que calia adoptar», i «en espera de l’evolució dels esdeveniments s’ha ordenat intensificar la vigilància a la zona de la llacuna per controlar qualsevol situació crítica i prevenir nous episodis similars».

Aquest dilluns, conclou la nota, «el delegat de Govern mantindrà una nova reunió, també en relació amb l’evolució de la situació».

Notícies relacionades

Els mitjans italians van assenyalar que aquest episodi recorda la iniciativa de l’artista argentí Nicolás García Uriburu, mort el 2016 als 79 anys, que el 1968 havia abocat un líquid verd fluorescent al Gran Canal per protestar contra la contaminació de l’aigua.

De moment cap moviment ha reivindicat aquesta acció i també van negar la seva implicació els activistes ecològics d’Última Generació, que darrerament van llançar pintura negra a l’aigua de la Fontana di Trevi de Roma i a altres edificis i obres d’art per protestar contra la falta d’atenció al canvi climàtic.