Pols a la democràcia

Quatre anys de presó per a l’home que va posar els peus a sobre de la taula de Pelosi durant l’assalt al Capitoli

Quatre anys de presó per a l’home que va posar els peus a sobre de la taula de Pelosi durant l’assalt al Capitoli

SAUL LOEB / AFP

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Un home d’Arkansas que va quedar immortalitzat en una foto amb els peus sobre un escriptori al despatx de la congressista demòcrata Nancy Pelosi, durant l’assalt al Capitoli dels Estats Units el 2021, ha sigut condemnat a quatre anys i mig de presó. El 6 de gener del 2021, Richard Barnett va entrar a la seu del Congrés amb milers de partidaris de Donald Trump mentre els legisladors certificaven la victòria del demòcrata Joe Biden en les eleccions presidencials.

Estava reclinat en una cadira amb les botes avalades en un escriptori de l’oficina de la llavors presidenta de la Cambra de Representants quan va ser fotografiat per l’agència AFP. La foto es va fer viral i va permetre a la policia detenir-lo ràpidament. Mentre va ser a l’oficina de Pelosi, li va escriure un dur missatge. «Li vaig deixar una nota al seu escriptori que diu Nancy, ‘Bigo’ va ser aquí, meuca’», va dir als periodistes, utilitzant el seu sobrenom.

Al gener, un tribunal federal de Washington va condemnar Barnett, de 63 anys, per vuit càrrecs, inclosos l’obstrucció de la certificació de les eleccions per part del Congrés, l’ingrés il·legal al Capitoli i l’alteració de l’ordre públic amb una arma perillosa, un dispositiu elèctric paralitzant disfressat de bastó. Els fiscals havien demanat al jutge Christopher Cooper una pena de set anys de presó.

Sense penediment

En la sentència, els magistrats van dir que Barnett no va mostrar cap remordiment i que havia «buscat treure profit de la seva notorietat i conducta criminal» al vendre «fotos autografiades de si mateix a l’oficina de la presidenta de la Cambra». L’advocat defensor havia demanat al jutge que imposés una sentència de 12 mesos.

Barnett, descrit als documents judicials com un partidari de la teoria de la conspiració QAnon, va defensar les seves accions com un exercici del seu dret constitucional a protestar.

Notícies relacionades

Més de 1.000 persones han sigut arrestades per participar en l’atac al Capitoli. La majoria s’enfronta a càrrecs per ingressar il·legalment o causar danys a la propietat, però unes 350 han sigut acusades d’agredir agents de l’ordre o resistir-se a l’arrest i més de 50 de delictes greus de conspiració.

El fundador de la milícia d’extrema dreta Oath Keepers, Stewart Rhodes, va ser declarat culpable de «sedició» –un càrrec poc freqüent i greu– al novembre i serà sentenciat aquest dijous. Rhodes, un exsoldat educat a Yale, té 57 anys i els fiscals han demanat per a ell 25 anys de presó. Rhodes no va ingressar personalment al Capitoli, però va dirigir els seus seguidors com un general al camp de batalla, van dir els fiscals.