Guerra a l’est d’Europa

Alemanya i el Regne Unit descarten l’entrega de caces a Ucraïna per falta de disponibilitat

  • No només Wagner: aquestes són les altres milícies privades que van a la guerra per diners

  • Les exportacions russes de petroli arriben al seu nivell més alt des de la invasió

Alemanya i el Regne Unit descarten l’entrega de caces a Ucraïna per falta de disponibilitat

ANATOLY MALTSEV

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els ministres de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace, i Alemanya, Boris Pistorius, van descartar aquest dimecres el subministrament de caces de guerra a Ucraïna després d’al·legar la falta de disponibilitat dels avions apropiats. «Nosaltres no subministrarem avions de combat a Ucraïna», va declarar Wallace en una compareixença davant la premsa a la seu del Ministeri de Defensa alemany a Berlín. El britànic va afegir que l’Eurofighter Typhoon «seria un avió que no és adequat» i va remarcar que «no es tracta de donar sistemes d’armes, sinó de proporcionar una plataforma».

«No hauríem de posar allà avions que no tenim o que no són adequats. Crec que després de la guerra, quan parlem de resiliència, és important que formem les capacitats que es necessiten», va insistir Wallace. El ministre va explicar que en un futur Ucraïna necessitarà més capacitats en matèria de caces de combat perquè serveixin com a arma de dissuasió i va suggerir que s’estan fent passos perquè, a llarg termini, el país «pugui defensar-se també en l’aire, independentment del tipus d’avió que vulgui comprar».

Wallace va remarcar que Ucraïna té preferència pels F-16, un tipus d’avió amb què el Regne Unit no compta en el seu inventari, segons va explicar. De moment, Londres pot donar suport al seu aliat amb els míssils Storm Shadow, de la mateixa manera que Alemanya i altres països li han subministrat ja altres sistemes de defensa aèria, va afegir.

Davant la falta d’F-16, defensa antiaèria

Notícies relacionades

Pistorius va coincidir amb Wallace al reiterar que el que és prioritari en aquests moments és «subministrar coses que es puguin utilitzar immediatament o com abans millor». Pistorius va esgrimir que Alemanya no té caces F-16 i ni els Tornado ni els Eurofighter són adequats per ajudar Ucraïna a curt termini, sobretot tenint en compte la seva complexitat de maneig i els temps per a la formació dels pilots. El ministre va afegir que la indústria alemanya està especialitzada en carros de combat i sistemes de defensa antiaèria. Els dos tipus d’armament, va remarcar, han sigut entregats a Ucraïna. «Ens estem centrant en la defensa antiaèria d’Ucraïna i a subministrar més munició. Ens estem centrant en el manteniment dels tancs que hem subministrat», va remarcar.

En paral·lel a la reunió entre els ministres britànic i alemany, el ministre ucraïnès d’Exteriors, Dmitro Kuleba, es va mostrar confiat que aquest mateix any es crearà una coalició per subministrar caces occidentals a Ucraïna i va afegir que mentre uns països han expressat la seva voluntat de formar els soldats ucraïnesos, d’altres han mostrat la seva disposició de proporcionar els avions. «La nostra prioritat és l’F-16, però no descartem altres opcions d’avions. És com amb els tancs», va dir Kuleba en una compareixença davant els mitjans.