Estats Units

La meteòrica carrera de DeSantis contra Trump per al 2024 perd pistonada

  • Biden presenta oficialment la candidatura per al 2024

La meteòrica carrera de DeSantis contra Trump per al 2024 perd pistonada

HENRY NICHOLLS / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Pot ser que sigui passatger, però és un sot. La meteòrica carrera nacional de Ron DeSantis, el governador de Florida que durant mesos ha aparegut com a favorit per agafar el relleu de Donald Trump en el lideratge del Partit Republicà, fa unes setmanes que perd pistonada. I ho fa abans fins i tot que DeSantis hagi formalitzat l’anunci oficial d’una candidatura per lluitar per la nominació com a candidat republicà per al 2024 que es dona per feta, un pas que segons les últimes informacions podria arribar a mitjans de maig.

Alguns estrategs i estudiosos de la història, i qualsevol observador de la política nord-americana, saben que unes quantes setmanes no són prou temps per donar una carrera per feta o desfeta. Però les dades ara mateix reflecteixen una caiguda en els sondejos de DeSantis contra Trump. També un degoteig constant i en ocasions vergonyant de suports republicans a la candidatura de l’expresident per convertir-se de nou en el nominat conservador per al 2024. I tot i que alguns importants donants continuen omplint les arques del governador, que ja vessen amb més de 100 milions de dòlars), d’altres de també destacats han trepitjat el fre.

A 28 punts de Trump

El ‘momentum’, aquest concepte intangible però fonamental en la política, s’ha esvaït per a DeSantis. Si al gener, un parell de mesos després de la seva contundent reelecció, apareixia a només 15 punts de distància de Trump a les enquestes, aquesta setmana havia caigut fins a situar-se a més de 28 de desavantatge segons la mitjana que manté Real Clear Politics.

Quan fa un parell de setmanes se’n va anar a buscar suports a Washington, abans d’emprendre una gira internacional que l’ha portat al Japó, Corea del Sud, Israel i el Regne Unit, va sortir-ne escaldat. Alguns dels congressistes republicans van donar el seu suport a la candidatura de Trump just després de la reunió, incloent-hi nombrosos de Florida. I l’expresident ja té més de 80 entre congressistes i altres càrrecs estatals. DeSantis, que es veu perjudicat per un estil esquerp i aspre que no li va fer guanyar gaires amics en la seva època de congressista ni des que ocupa el govern de Tallahassee, només en té cinc.

Ferides autoinfligides

Part del que li està passant a DeSantis són ferides que molts consideren autoinfligides. La guerra en què s’ha embarcat amb Disney després que la corporació denunciés la seva retrògrada llei ‘no diguis gai’ ha arribat als tribunals i ha obert una bretxa en el Partit Republicà. No tots estan disposats a portar als extrems els enfrontaments amb el món empresarial, per més que se’n denunciï la suposada deriva ‘woke’. I Kevin McCarthy, speaker de la House, aquest divendres el cridava a «asseure’s i negociar». (McCarthy també denunciava la seva amenaça de construir una presó al costat de Disney World).

No és només qüestió de la guerra amb Disney. La radicalitat de DeSantis preocupa els que, a més de girar full respecte a Trump, creuen que el camí de la victòria el 2024 contra Joe Biden passa per mirar de guanyar votants moderats i independents. I dubtosament es podrà aconseguir amb iniciatives com les de DeSantis: ha ampliat la llei que limita l’educació sobre gènere i qüestions LGBTQ i restringeix també l’ensenyament sobre raça, ha relaxat les lleis de control d’armes permetent portar-les amagades al seu estat sense permisos ni proves d’haver rebut entrenament, ha intensificat restriccions al vot que afectaran sobretot ciutadans negres i ha rebaixat els estàndards per poder imposar la pena de mort, eliminant el requisit d’unanimitat del jurat. La seva postura respecte a la guerra d’Ucraïna (que va arribar a titllar de «disputa territorial» abans d’intentar matisar les seves paraules sota pressió) també ha creat tensions i incomoditat en el partit.

A més, DeSantis ha firmat una llei que prohibeix a Florida l’avortament després de les sis setmanes de gestació, un tema perdedor en un país on la defensa dels drets reproductius està mobilitzant votants a favor dels demòcrates. Ha proposat el veto de llibres en biblioteques. I els dos factors eren els que citava recentment en una entrevista amb el ‘Financial Times’ el milmilionari Thomas Petterfy per explicar per què «ell i un grapat d’amics» han decidit per ara interrompre el suport econòmic a DeSantis i estan «guardant la pólvora seca». 

DeSantis també ha optat per no respondre als atacs constants de Trump.

Notícies relacionades

De moment no aconsegueix trencar la narrativa que situa l’expresident com a favorit per obtenir la nominació, tot i que en sondejos sobre un possible duel amb Biden, DeSantis té més bones perspectives que Trump. I alguns plantegen que l’equip d’aliats del qual s’ha envoltat per formar el comitè d’exploració de la candidatura i la possible campanya té com a punts febles la falta d’experiència en lluites per la presidència i és massa convencional per enfrontar-se a algú que desafia tant convencions i normes com Trump.

Fins i tot així, DeSantis manté suports també importants, com el del magnat hoteler Robert Bigelow, que recentment ha donat 20 milions de dòlars al seu supercomitè d’acció política Never Back Down (alguna cosa així com «ni un pas enrere»). I encara «té temps per corregir el rumb», segons deia a ‘Politico’ l’estrateg republicà Doug Heye.