Tensió bèl·lica

Una onada de bombardejos russos contra diverses ciutats d’Ucraïna deixa 23 morts

El ministre de Defensa ucraïnès assegura que tot és a punt perquè comenci aviat l’esperada contraofensiva dels seus militars

  • El primer ministre d’Ucraïna defensa la «nova etapa» en la relació amb Rússia

  • Els experts en desinformació russa afirmen que Inna Afinogenova continua fent propaganda a Espanya

Una onada de bombardejos russos contra diverses ciutats d’Ucraïna deixa 23 morts

MYKHAYLO PALINCHAK / ZUMA PRESS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cel ucraïnès s’ha tornat a tenyir de sang. Com ve fent periòdicament des del començament de la invasió, l’Exèrcit rus va llançar una vintena de míssils i diversos drons armats contra diferents ciutats ucraïneses. Fonts locals parlen almenys de 23 morts, sobretot civils que dormien a casa seva al centre del país quan el seu edifici d’apartaments va rebre l’impacte de dos projectils. Els atacs del Kremlin contra edificis residencials són una de les constants del cruent conflicte en curs, aparents crims de guerra que solen tenir lloc de nit, quan els veïns dormen. Entre els morts d’aquesta ronda de bombardejos hi havia tres nens ucraïnesos.  

Els atacs van passar molt lluny de la línia del front, on fa molts mesos que els dos bàndols lluiten en una guerra de desgast que amb prou feines ha servit per alterar les posicions d’uns i altres. Els míssils es van llançar des d’un bombarder estratègic Tu-95 quan sobrevolava el mar Caspi i es van dirigir contra les províncies de Dnipropetrovsk, Txerkassi i Kíiv. Per a la capital ucraïnesa va ser el primer atac des del 3 de març, tot i que la Força Aèria local va aconseguir interceptar els 11 míssils de creuer i 2 drons dirigits contra la ciutat, segons va informar el municipi.  

Ucraïna demana avions de combat

Molt pitjor va ser el desenllaç a Uman, una petita ciutat pròxima a Dnipró, al centre del país. Almenys 17 persones, inclosos 2 nens, van morir en un edifici residencial, contra el qual es van estampar els míssils. L’atac arriba dies després que el president Volodímir Zelenski parlés per primera vegada amb el líder xinès Xi Jinping, que pretén erigir-se en mediador per a una solució negociada. «Aquesta és la resposta de Moscou a les iniciatives de pau», va dir el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba. «El camí per a la pau passa per expulsar Rússia d’Ucraïna, passa per armar Ucraïna amb F-16 i protegir els seus nens del terror rus».  

Notícies relacionades

Kíiv ja fa unes quantes setmanes que demana als seus aliats avions de combat d’última generació per suplir la seva petita flota de caces soviètics, però de moment ni els Estats Units ni Alemanya estan per la feina. Una cosa semblant passa amb els míssils de llarg abast, proscrits per evitar que les forces locals puguin colpejar Rússia dins el seu territori sobirà. En qualsevol cas, Ucraïna ha rebut durant les últimes setmanes noves entregues d’armament occidental, més sofisticat del que tenia fins ara i tot indica que la seva esperada contraofensiva podria començar aviat.  

El seu ministre de Defensa, Oleksí Reznikov, va afirmar que tot està preparat per al començament de l’operació amb què Ucraïna aspira a canviar la dinàmica dels últims mesos, en què no ha pogut reconquistar territoris. «Quan comptem amb la voluntat de Déui, el clima adequat i el vistiplau dels comandants, procedirem», va dir Reznikov en una compareixença de premsa.