Visita presidencial

¿Per què Irlanda és tan important per a Biden?

El president dels EUA té prevista una visita de quatre dies a l’illa per commemorar els 25 anys de la firma dels acords de Divendres Sant

¿Per què Irlanda és tan important per a Biden?

PAUL FAITH / AFP

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Dels seus 16 besavis, 10 provenen d’Irlanda. Es pot dir que Joe Biden, per tant, és un dels presidents nord-americans amb més arrels irlandeses de la història presidencial dels EUA, com a ell mateix li agrada remarcar sempre que es presenta l’ocasió. Cita autors irlandesos i rememora com el poble irlandès ha viscut sota el jou britànic com a exemple dels desavantatges de les minories ètniques al món. Múltiples oportunitats tindrà de rememorar el seu origen en la visita que té previst iniciar aquest dimarts a Irlanda del Nord i que finalitzarà dissabte a la República d’Irlanda per commemorar els 25 anys de la firma dels rellevants acords de Divendres Sant, que van posar fi a la violència sectària al nord de l’illa.

Els EUA, amb el president Bill Clinton al capdavant i l’incansable treball del senador George Mitchell, van propulsar i van beneir la pau a finals dels noranta. Biden, sense estar llavors en primera línia, també s’arroga la seva contribució treballada durant la dècada dels vuitanta per assolir el difícil objectiu. Al llarg de tot el seu mandat, l’Administració Biden s’ha bolcat a preservar una pau que en ocasions es revela fràgil. La sortida del Regne Unit de la família comunitària va ser analitzada de prop pels EUA, temorós de com podria trontollar el procés de pau si s’arribaven a imposar barreres físiques novament a l’illa. De fet, Biden mai hauria portat a terme aquest viatge de no haver-se garantit un tractat que suavitzés les condicions comercials.

Un enorme mural a Ballina

Entre els avantpassats irlandesos més coneguts de Biden hi ha Edward Blewit, un enginyer i rajoler que va abandonar la ciutat de Ballina, al comtat de Mayo, a la costa oest, el 1850, per dirigir-se a Scranton, a Pennsilvània, quan una fam generalitzada es va estendre per l’illa. El rebesnet serà rebut per un enorme mural pintat amb el seu rostre a la plaça del poble de Ballina.

A la costa est d’Irlanda, la petita localitat de Carlingford, a Louth, també espera una visita. D’allà va partir a finals de la dècada del 1840 el rebesavi patern del president Biden, Owen Finnegan. El clan dels Finnegan va viure a Louth durant anys abans de creuar l’oceà per començar una nova vida als Estats Units i, com molts altres irlandesos, fugir de la falta d’oportunitats que va caracteritzar el període de la gran fam irlandesa (1845-1849).

Notícies relacionades

Biden culminarà divendres la seva gira amb una visita al comtat de Mayo (nord-oest), on té previst donar un discurs sobre els llaços entre els Estats Units i Irlanda. Aquest discurs tindrà com a escenari la catedral de Ballina, un lloc molt important per a Biden perquè el rebesavi del president va vendre als constructors de la catedral uns 27.000 maons el 1827 i, amb els diners, va comprar els bitllets amb què la família va migrar als Estats Units anys més tard, el 1851.

També els habitants de la península de Cooley esperen amb impaciència la construcció d’un esperat pont sobre Carlingford Lough, que milloraria els vincles econòmics a l’unir-los amb Irlanda del Nord. Els veïns aposten perquè es digui pont Biden.