Moment històric als EUA

Festa a Mar-a-Lago: Donald Trump reforça la seva campanya i lideratge dins el Partit Republicà després de ser acusat

Festa a Mar-a-Lago: Donald Trump reforça la seva campanya i lideratge dins el Partit Republicà després de ser acusat

CHANDAN KHANNA / AFP

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Hi ha coses de les quals només Donald Trump sembla capaç. El mateix saló de Mar-a-Lago que fa quatre mesos i mig va acollir un desangelat anunci de candidatura per buscar la nominació presidencial republicana de cara al 2024 esdevenia aquest dimarts una festa en què els convidats estaven exultants. I això que les hores prèvies el celebrat orador que hi havia de parlar durant 25 minuts havia guanyat a Nova York el dubtós honor d’entrar en la història com a primera persona que passa per la presidència dels Estats Units a ser fitxat com un criminal i imputat amb càrrecs penals.

Si al novembre Trump estava de capa caiguda dins el Partit Republicà, debilitat davant estrelles en ascens com el governador Ron DeSantis, veient engrandir-se les distàncies que alguns marcaven amb ell després de l’assalt al Capitoli i castigat pels pèssims resultats dels seus candidats i seguidors més radicals en les legislatives, després de la imputació torna a ser el líder indiscutible de la formació. El seu avantatge sobre potencials rivals en les enquestes no ha fet més que créixer els últims dies. I la seva guardiola s’omple: més de 8 milions de dòlars en donacions només en els quatre dies següents a saber-se que un gran jurat havia aprovat els càrrecs.

Si durant gairebé tres setmanes s’especulava sobre el benefici a curt termini que Trump podia treure de la imputació, ara ja ningú ho discuteix com un fet incontestable. Torna a ser l’estrella a Fox News, una cadena que ni va emetre íntegre el llançament de campanya al novembre. Ha tornat a tenir una cobertura desorbitada als mitjans. I fins i tot ha aconseguit que companys de files que mai han amagat el seu menyspreu cap a un líder sotmès dues vegades a un ‘impeachment’ pugin al carro de la denúncia d’una suposada persecució política. El senador de Utah Mitt Romney continua veient-lo com a «no adequat per al càrrec», però prefereix destacar el suposat «perillós precedent» obert per la Fiscalia de Nova York.

«Abans trontollava perquè totes les seves queixes miraven cap al passat, ara té un nou greuge», ha raonat Sarah Longwell, una assessora republicana i anti Trump, parlant de la nova vida que ha guanyat la seva campanya amb la imputació.

Atacs a fiscals, jutges i Justícia 

El seu discurs de dimarts entre els daurats de Mar-a-Lago fixa aquesta idea. Perquè Trump ha reciclat la llista dels seus grans èxits de laments, victimització i llenguatge apocalíptic sobre el país si ell no és al capdavant, però ara posa un renovat focus en les múltiples investigacions que estrenyen al seu voltant el setge legal, i en qui les dirigeix. S’acarnissa insultant els i les fiscals dels cinc casos principals (i les seves famílies), o el jutge que presideix a Nova York un cas que titlla de «ridícul». I assegura que tot és una «interferència electoral». «Com que no ens poden guanyar a les urnes intenten guanyar-nos a través de la llei», deia (el 2016 va guanyar el col·legi electoral però no el vot popular i el 2020 van perdre tots dos).

A llarg termini, i especialment de cara a les presidencials, la imputació i les que podrien arribar poden passar-li factura, especialment entre votants independents o els més moderats del Partit Republicà. Però de moment Trump només necessita consolidar i ampliar la seva base per solidificar el puny de ferro amb què torna a estrènyer la formació.

Aquest dimecres acudia a la seva xarxa social per cridar a treure-li finançament al Departament de Justícia i l’FBI. És el mateix Trump que s’ha presentat sempre com a candidat i president de «llei i ordre», el mateix que va ridiculitzar i va assaltar l’eslògan ‘defund the police’ rere el qual bategaven propostes de reformes policials després de casos de violència i racisme policial.

https://truthsocial.com/users/realDonaldTrump/statuses/110145950485940790 

 

Notícies relacionades