Moment històric als EUA

La imputació de Trump, amb 34 càrrecs per delictes segons una filtració, no serà televisada

El jutge Merchan permetrà a cinc fotògrafs prendre imatges a la sala on es declararà innocent, i hi haurà càmeres al passadís per on s’hi arriba

A l’expresident no se li faran fotos en el moment de ser fitxat, segons la filtració que avança els càrrecs de què està acusat i contra els quals ha clamat Trump

La imputació de Trump, amb 34 càrrecs per delictes segons una filtració, no serà televisada
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La imputació de Donald Trump aquest dimarts a Nova York no serà televisada, però sí retratada. El jutge Manuel Merchan, que presidirà el procediment contra l’expresident i aspirant a la nominació presidencial republicana per al 2024, va rebutjar aquest dilluns la petició que havien fet diversos mitjans de comunicació per poder poder gravar i retransmetre l’històric moment dins del tribunal. El que sí que permetrà és que cinc fotògrafs prenguin imatges durant «diversos minuts» en la vista, que està prevista per a les 14.15 hores (20.15 a l’Espanya peninsular).

Aquesta lectura de càrrecs pot ser llarga. Segons ha avançat aquest dilluns a la nit el periodista d’investigació Michael Isikoff de ‘Yahoo News’ citant una font anònima, el gran jurat convocat des del gener pel fiscal de districte de Manhattan Alvin Bragg va aprovar dijous passat imputar l’expresident per 34 càrrecs de delictes per falsificar documents financers.

Tot i que aquesta falsificació documental constitueix a Nova York només una falta, pot elevar-se a delicte si es porta a terme per cometre o ocultar un altre crim. I és el que sembla haver aconseguit la fiscalia, elevant tot a delictes de Classe E, el nivell més baix en una escala de cinc graus en el codi penal a l’Estat, que pot arribar a ser sentenciat amb entre un i quatre anys de presó, tot i que els que són condemnats per primera vegada no solen ser sentenciats a la presó.

Reacció irada de Trump

Només aquest dimarts quan es presentin formalment els càrrecs se sabrà quin delicte se li atribueix a Trump, però s’assumeix que té a veure amb el pagament de 130.000 dòlars que va fer poc abans de les eleccions presidencials del 2016 a l’estrella de porno Stormy Daniels (Stephanie Clifford) per silenciar-la en les seves afirmacions que havien mantingut el 2006 una relació sexual. Qui va pagar a Daniels va ser Michael Cohen, llavors advocat de Trump, però aquest li va reemborsar aquests diners ocultant el reembors sota aparença de tarifes legals.

Trump ha reaccionat amb indignació després de la publicació de la notícia amb dos missatges a Truth Social, la seva xarxa social. Parlant de «33 punts d’imputació», ha aprofitat per atacar de nou el fiscal Bragg, fins i tot demòcrata negre a qui en dies recents ha dit «animal» i «psicòpata degenerat», i li ha demanat la «dimissió immediata» i que s’imputi a si mateix. En la diatriba ha inclòs, a més, aquesta vegada un atac a la dona del fiscal.

El procediment

La trobada cara a cara entre Trump i Bragg es produirà aquest dimarts. Trump, que ha passat la nit a la Torre Trump després d’arribar ahir a Nova York, té previst entregar-se almenys una hora abans de la cita al tribunal a l’oficina del fiscal, on serà informat formalment que ha sigut imputat.

Llavors serà fitxat, però segons Isikoff no se li faran les clàssiques fotografies per a la fitxa policial. Tampoc serà emmanillat ni esperarà el trasllat a la sala del tribunal a la planta 15 en una cel·la de detenció.

Tot i que les càmeres no podran retransmetre en viu Trump reaccionant a la imputació formal davant el jutge, ni en la seva declaració d’innocent («no culpable» en anglès), sí que podran mostrar en directe la seva arribada a la sala pel passadís a la quinzena planta de l’edifici. Normalment, les càmeres estan autoritzades en aquest espai i el jutge Merchan també les ha autoritzat en aquest cas. 

A més, dins de la sala hi haurà també periodistes i públic, que tenen prohibit l’ús de telèfons mòbils, ordinadors portàtils o altres aparells electrònics. Dues sales més al mig de l’edifici s’han habilitat per acollir els que no càpiguen a la sala on se celebra la vista.

Notícies relacionades

Tot i que el jutge no ha permès la retransmissió en viu del procediment, ha reconegut que «aquesta acusació involucra un assumpte de significat monumental». «Mai en la història dels Estats Units un president, en exercici o passat, ha sigut acusat de càrrecs penals», ha escrit el magistrat, que ha ratificat que «el processament del senyor Trump ha generat un interès públic i una atenció mediàtica sense precedents». Merchan també ha afegit que «la població té tot el dret d’anhelar la informació més precisa i actualitzada disponible. Suggerir el contrari seria fal·laç», ha conclòs.