Aniversari de la invasió nord-americana del país àrab
Vint anys de la guerra de l’Iraq: la redempció de Fallujah
La ciutat, símbol de la violència que ha assolat el país durant dues dècades, es recupera gràcies als acords dels líders locals sunnites amb el Govern iraquià
El 31 de març del 2004, la ciutat iraquiana de Fallujah es va convertir en un símbol. Aquell dia, els informatius d’arreu del món van emetre les salvatges imatges dels cadàvers de quatre empleats nord-americans de l’empresa Blackwater penjats de l’icònic pont de la ciutat sobre el riu Eufrates. El comboi dels quatre empleats de l’empresa de seguretat va caure en una emboscada a la ciutat, i els nord-americans van morir en un enfrontament amb els insurgents. Els seus cadàvers van ser mutilats, cremats i exposats per tota la ciutat en una macabra processó, fins que els insurgents van penjar del pont els cossos, carbonitzats i irreconeixibles. Allà, desenes d’habitants de Fallujah, entre els quals hi havia moltes criatures, es van fotografiar joiosos amb els cadàvers i van celebrar el cop als nord-americans. Començava simbòlicament una història de violència que va durar en diferents fases fins al 2016, quan l’Exèrcit iraquià va reconquerir la ciutat de les urpes d’Estat Islàmic.
Avui, el pont continua sent un dels símbols d’una ciutat que ha recuperat la pau i que busca prosperar gràcies a l’estabilitat que han proporcionat els acords dels líders tribals locals amb l’Estat iraquià. Els dies calorosos, criatures i joves es llancen del pont a l’Eufrates per refrescar-se. A pocs metres, la mesquita Shakir Dahi, que corona el carrer principal d’una ciutat coneguda com la Ciutat de les Mesquites per la seva gran profusió de temples, recorda que el passat no és tan lluny: desenes d’orificis de bales a la seva façana i un minaret parcialment destruït són testimoni de la història de la violència de la ciutat. «Fa ja temps que vivim en pau, no gràcies al Govern, sinó als líders tribals que han negociat per nosaltres», explica Abu Saim, propietari d’una botiga de camises per a homes. «Fallujah està molt agraïda als líders tribals», afegeix.
Insurgència contra l’ocupació
La distinció entre el Govern i els líders tribals és molt important. Vint anys enrere, Fallujah va ser ser escenari dels primers actes d’insurgència contra l’ocupació dels EUA per problemes de convivència amb les tropes nord-americanes que hi havia desplegades. Aleshores, els líders tribals es queixaven quan parlaves amb ells del nul coneixement que els invasors tenien dels costums iraquians. Els soldats van obrir foc contra un funeral, en un accident que Human Rights Watch, en una investigació, va considerar que no havia sigut provocat pels iraquians. Un oficial nord-americà va haver de convocar els líders tribals per ensenyar-los de primera mà que els visors nocturns no permetien veure despullades les dones.
Aquestes primeres escaramusses aviat es van convertir en un assumpte de més envergadura, quan els baasistes expulsats de l’Estat i de l’Exèrcit van impulsar una insurgència més organitzada, que va pactar amb Al-Qaida i altres corrents islamistes sunnites i va alçar en armes tota la província d’Anbar. L’assassinat dels quatre contractistes de Blackwater va ser el tret de sortida.
Trauma als Estats Units
En l’opinió pública dels Estats Units, el nom de Fallujah té ressonàncies ominoses. El nom de la ciutat apareix a nombrosos llibres de memòries de militars i periodistes publicats durant aquests 20 anys: ‘Fantasmes de Fallujah’; ‘Érem un. Espatlla amb espatlla amb els marines que van prendre Fallujah’; ‘Codi vermell Fallujah’; ‘Un campament al desert de Fallujah’. Més que cap altra ciutat, més que Bagdad, Fallujah simbolitza el trauma nord-americà amb l’Iraq i tot el que va anar malament i el que Washington mai va entendre durant l’ocupació del país. No és estrany que quan va instaurar el seu Califat, una de les primeres ciutats que va conquerir a sang i foc Estat Islàmic va ser precisament Fallujah. A sang i foc també va ser reconquerida.
Avui, no hi ha rastre nord-americà a la ciutat. Amb l’ajuda internacional, s’han reconstruït molts dels edificis destruïts –el 2004, després de la denominada primera batalla de Fallujah, el 60% dels immobles van ser destruïts–, i els inversors s’han atrevit a obrir un centre comercial d’estil occidental a escassa distància del mercat tradicional. El parc construït en els temps de Saddam Hussein i que va ser destruït avui és lloc de trobada de les famílies, i sovintegen les escoles de nou encuny, algunes amb ajuda internacional, on s’ensenyen als nens idiomes com l’anglès i el turc. Fallujah intenta, si no oblidar, almenys, sí, prosperar. Vaig passejar pels seus carrers, vaig beure suc al seu mercat, vaig xerrar amb comercials i vaig sortir a l’Eufrates des del pont de l’horror el 2004 sense cap problema, cosa que no fa tant temps hauria sigut molt perillosa per a un occidental. En el 20è aniversari de la invasió nord-americana, els temes de conversa al mercat eren la inflació causada pel tipus de canvi del dòlar i la tristesa i la preocupació pel paupèrrim cabal de l’Eufrates.
Mesures de seguretat
Tot i així, Fallujah és Fallujah. Per accedir a la ciutat cal passar dos grans punts de control on els militars demanen papers i registren maleters i maletes. En cada un dels accessos del mercat hi ha soldats de guàrdia fortament armats i són habituals les patrulles per la ciutat. L’Amjad, que regenta una botiga de TV i productes electrònics, reitera que Fallujah està en pau perquè així ho han decidit els seus líders tribals. No s’espera gaire a Fallujah dels governs iraquians liderats per xiïtes. El pont de ferro, reconstruït després que el destruís Estat Islàmic, és la passarel·la simbòlica que uneix el passat convuls i un futur de redempció.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- OLIMPISME Samaranch entra en la carrera per presidir el COI
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria
- La continuïtat de l’estrella Aitana renova amb "el millor contracte de la història"
- Molt més que música, castellers i piromusical
- BCN avisa que el compromís com a seu de la Copa Amèrica és per al 2024