Guerra d’Ucraïna

Zelenski qualifica de «decisió històrica» l’ordre d’arrest de Putin del Tribunal Penal InternacionaI

  • Segons el mandatari, s’han registrat més de 16.000 casos de deportació forçada de nens ucraïnesos

Zelenski qualifica de «decisió històrica» l’ordre d’arrest de Putin del Tribunal Penal InternacionaI
3
Es llegeix en minuts

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha qualificat de «decisió històrica» l’ordre d’arrest contra el president rus, Vladímir Putin, emesa pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per la seva presumpta responsabilitat en la deportació il·legal de nens ucraïnesos i el seu trasllat a Rússia.

«Aquesta és una decisió històrica a partir de la qual començarà la responsabilitat històrica», va dir Zelenski en el seu discurs nocturn.

El TPI va emetre divendres una ordre d’arrest contra Putin com a «presumpte responsable» de la deportació il·legal de nens ucraïnesos i el seu trasllat de zones ocupades a Ucraïna fins a Rússia, un crim de guerra, segons el tractat d’aquest tribunal, l’Estatut de Roma.

16.000 casos

La sala de qüestions preliminars del TPI també va emetre una segona ordre de detenció contra la política russa Maria Lvova-Belova, comissionada presidencial per als Drets del Nen a Rússia, amb la mateixa acusació.

«Avui s’ha emès una decisió fonamental de la justícia internacional en un cas que té una perspectiva real», va afegir el mandatari ucraïnès.

«El cap de l’Estat terrorista i un altre funcionari rus s’han convertit oficialment en sospitosos d’un crim de guerra. La deportació de nens ucraïnesos: el trasllat il·legal de milers dels nostres nens al territori de l’estat terrorista», va dir Zelenski.

Segons el mandatari, s’han registrat més de 16.000 casos de deportació forçada de nens ucraïnesos per part de Rússia en procediments penals investigats per agents de l’ordre, però va afegir que «el nombre real i complet de deportats pot ser molt més alt».

«Seria impossible cometre una operació tan criminal sense l’ordre del màxim líder de l’Estat terrorista», va destacar.

300 nens tornats

«Separar els nens de les seves famílies, privar-los de qualsevol oportunitat de contactar amb els seus familiars, amagar els nens al territori de Rússia i fer-los fora, a regions remotes: tot això és una política estatal òbvia de Rússia, decisions estatals i maldat estatal. Que comença precisament amb el màxim funcionari d’aquest Estat», va insistir Zelenski.

El president ucraïnès va donar les gràcies a l’equip del fiscal del TPI, Karim Khan «per la integritat i la voluntat de portar realment els culpables davant la justícia».

Fins al moment, va dir el governant, ha sigut possible tornar poc més de 300 nens de tots els que van ser emportats per la força.

Persones protegides

«És obvi que continuarem fent tot el possible per això. Per tornar a tots els ucraïnesos, a totes les dones ucraïneses, tots els nostres fills. I per la responsabilitat real de tots els responsables d’aquesta deportació, des del cap de l’Estat terrorista fins a tots els executors», va afirmar.

El fiscal del TPI, Karim Khan, va identificar, en la seva petició d’ordre de detenció del president Vladímir Putin, la deportació a Rússia d’«almenys centenars de nens trets d’orfenats i llars de cura infantil» ucraïnesos en el context dels «actes d’agressió» de l’Exèrcit rus a Ucraïna.

Khan va al·legar que aquests actes de deportació de menors ucraïnesos a Rússia i la seva adopció per part de famílies russes «demostren la intenció de treure permanentment aquests nens del seu país», un acte il·legal perquè aquests menors ucraïnesos «eren persones protegides» en virtut dels Convenis de Ginebra, que regulen el dret internacional humanitari.

Resposta russa

Notícies relacionades

Rússia, per la seva banda, ha qualificat de «nul·la jurídicament» l’ordre d’arrest del cap del Kremlin, Vladímir Putin, ordenada pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per la deportació il·legal de nens i el seu trasllat de zones ocupades a Ucraïna cap a Rússia, un crim de guerra.

«Les possibles prescripcions d’arrest que surtin del Tribunal Internacional seran per a nosaltres jurídicament nul·les», va escriure Maria Zakhàrova, portaveu d’Exteriors russa, al seu canal de Telegram.