Tensió bèl·lica

Què sabem i què no sabem de la demolició del dron dels EUA per un caça rus al mar Negre

Què sabem i què no sabem de la demolició del dron dels EUA per un caça rus al mar Negre
1
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

En plena guerra a Ucraïna, la demolició d’un dron nord-americà per un caça rus sobre el mar Negre dimarts augmenta la tensió entre les dues potències mundials enmig d’un escenari bèl·lic. A continuació, una recopilació sobre què sabem i què no sabem de la topada més greu entre Rússia i els EUA des de l’inici de la guerra.

Què en sabem:

–Un avió de combat rus SU-27 va impactar amb un dron MQ-9 Reaper estatunidenc dimarts sobre les aigües internacionals del mar Negre, al sud d’Ucraïna, fet que va provocar la seva caiguda. Tant el caça rus com l’aparell no tripulat nord-americà realitzaven maniobres de reconeixement i vigilància.

-Les versions sobre l’escaramussa difereixen entre les parts enfrontades. Mentre els EUA asseguren que dos caces russos es van aproximar al dron i un d’ells va danyar l’hèlix de l’aparell, Rússia nega qualsevol contacte i atribueix el xoc al mal maneig del dron.

-L’assetjament dels caces russos, sempre segons la versió dels EUA, va tenir una durada d’entre 30 i 40 minuts.

-Els EUA mantenen que els caces russos van bolcar combustible sobre el dron de forma «imprudent, poc respectuosa amb el medi ambient i poc professional», segons diu un comunicat.

-En resposta, el Ministeri de Defensa rus va afirmar que l’avió no tripulat es va estavellar després d’una «maniobra brusca» i que l’MQ-9 Reaper volava amb els dispositius de comunicació que permeten rastrejar l’aeronau apagats.

-L’ambaixador de Rússia a Washington, Anatoli Antónov, ha afirmat que el seu país «no està interessat en la confrontació», després de ser citat al Departament d’Estat per l’incident registrat al mar Negre.

-Què no sabem

-Donada la diferència entre les explicacions facilitades per les parts implicades, no es pot acreditar quina és la fidedigna.

Notícies relacionades

-La qüestió clau és aclarir si el xoc va ser un mer intent de Rússia d’alterar el treball del dron nord-americà o si va ser un intent deliberat de fer-lo caure.

-Els EUA han assegurat que valorarà la resposta a aquest incident però encara no han donat detalls respecte a això, fet que deixa oberta la porta a una escalada bèl·lica descontrolada.