Tensions a l’Àsia

El significatiu missatge de la Xina al seu Exèrcit

  • La Xina anuncia la més gran expansió del seu pressupost militar en quatre anys

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Assemblea Nacional Popular de la Xina, en la qual el Parlament orgànic del Govern xinès ha reelegit Xi Jinping com a president, ha servit perquè el primer ministre sortint, Li Keqiang, fes balanç de l’any passat i marqués els objectius per a aquest 2023. I entre aquests objectius ha cridat l’atenció un missatge alertant de la necessitat d’estar preparats per a una intervenció militar amb Taiwan, amb el qual les tensions no cessen.

Keqiang va remarcar que la Xina està lliurant «una important lluita contra la secessió» a Taiwan i contra les «intromissions», en una vetllada referència als Estats Units, i va advertir a l’Exèrcit Popular d’Alliberament (EPL) xinès que ha «d’impulsar la seva preparació per al combat i les seves capacitats militars per aconseguir les tasques encomanades pel Partit Comunista».

Així, la Xina ha avançat que augmentarà la seva despesa de Defensa un 7,2% aquest any fins als 1,55 bilions de iuans (210.685 milions d’euros), superant per poc l’augment de la partida el 2022, un 7,1%.

Rèplica a Occident

Keqiang ha replicat a les crítiques d’Occident per la seva inversió militar que el pressupost dels Estats Units en aquest apartat és quatre vegades més gran, fins als 817 mil milions de dòlars, amb una despesa que depassa el 2% del PIB, mentre que a la Xina es manté a l’1,3%.

Notícies relacionades

La realitat és que Pequín va enviar aquesta setmana 25 avions de combat i tres vaixells de guerra a l’illa, i la CIA sospita que s’està preparant per envair Taiwan el 2027.

Les tensions entre la Xina i Taiwan s’han agreujat des de l’estiu passat, coincidint amb la visita oficial a Taipei de la llavors presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, un extrem que Pequín va considerar una provocació.