Entendre-hi més

José Maria Liu: «Davant una invasió xinesa, Taiwan té un escut de silici»

El representant de Taipei a Espanya creu que les conseqüències econòmiques d’una guerra amb Pequín serien molt superiors a les de la guerra d’Ucraïna per l’efecte que podria tenir en el mercat mundial dels xips

José Maria Liu: «Davant una invasió xinesa, Taiwan té un escut de silici»

Juan Carlos Rojas.

8
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

Taiwan és un territori instal·lat en uns llimbs diplomàtics –Pequín la considera una província escindida mentre que de facto funciona com un estat sobirà sense gairebé reconeixement internacional– i sota l’amenaça permanent d’una invasió xinesa. La seva posició com a primer fabricant mundial de semiconductors li concedeix un paper estratègic al tauler mundial. El seu representant a Espanya, José María Liu, adverteix que el risc de guerra amb la Xina és real i que les conseqüències internacionals d’aquest conflicte serien molt superiors a les de la guerra d’Ucraïna.

 – Fa un any que Rússia va envair Ucraïna. – ¿Creu que el conflicte de Rússia i Ucraïna ha empoderat la Xina en aquest nou ordre internacional que s’està dibuixant?

-Hi ha una evident intenció en el règim de Pequín de voler mostrar el seu poder hegemònic. Prova d’això és que, en tot l’any 2022, a Taiwan hem registrat un total de 3.445 incursions d’avions militars xinesos. Utilitzant com a pretext la visita a Taiwan de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, a l’agost la Xina va iniciar maniobres militars amb foc real entorn de Taiwan. I, com a conseqüència de la visita de Pelosi, els avions militars xinesos van començar a traspassar la línia mitjana de l’estret de Taiwan. Amb això, la Xina està intentant convertir aquesta situació en habitual i establir una nova normalitat que suposa un canvi unilateral de l’statu quo a l’estret de Taiwan i, en definitiva, un desafiament a l’ordre internacional.

– ¿Com es veu des de Taiwan l’episodi del globus o dels globus espia?

– És l’última prova d’aquest expansionisme hegemònic. Des del nostre Govern creiem que aquests casos no han de ser tolerats per la comunitat internacional i que el règim comunista xinès ha de cessar immediatament aquestes conductes, que causen inestabilitat regional. Al conèixer-se aquestes accions per part de la Xina, que suposen una violació de l’espai aeri i de la sobirania d’un altre país, els països democràtics comprendran millor l’agressió que patim a Taiwan amb les incursions provocatives d’avions i barcos militars xinesos entorn de Taiwan.

 – ¿Té la Xina té una ambició d’expansió hegemònica a Taiwan?

– Xi Jinping, al Congrés del Partit Comunista Xinès celebrat a l’octubre, va tornar a insistir que la Xina no renunciarà a l’ús de la força per reunificar Taiwan. Després del que ha passat a Hong Kong aquests últims anys, amb una més que evident destrucció de les llibertats i de la democràcia, està molt clar que el pròxim objectiu de l’expansió hegemònica de la Xina serà Taiwan. La comunitat internacional ha de saber que la República de la Xina (Taiwan) és un país sobirà, independent i democràtic. Només el Govern elegit directament i democràticament pel poble pot representar els 23,5 milions de taiwanesos, que són els únics que poden decidir el seu futur.

– ¿Percep Taiwan que els exercicis militars que es repeteixen són una maniobra intimidatòria o al contrari, que són una amenaça real i hi ha un risc de conflicte?

– Després del que ha viscut Ucraïna i arran de les represàlies de la Xina davant la visita de Nancy Pelosi a Taiwan, podem afirmar que el risc de guerra sí que existeix. Que hi hagi règims hegemònics, com Rússia i la Xina, que actuen de manera similar ens demostra la necessitat que els països democràtics treballem units per parar els peus a aquests règims autoritaris i garantir la pau mundial.

 – ¿Quines mesures està prenent Taiwan per protegir-se?

– L’escalada d’amenaces i maniobres militars de la Xina ha fet que el meu Govern hagi hagut d’adoptar mesures per no doblegar-nos i treballar en l’autodefensa per garantir la nostra seguretat. La més important i recent, un nou pla de reclutament que ampliarà de quatre mesos a un any el període de servei militar obligatori a partir de l’any 2024, una decisió adoptada amb l’únic objectiu de consolidar la pau i la seguretat de Taiwan. En paraules de la nostra presidenta, es tracta de protegir la nostra seguretat i interessos nacionals, mantenir la prosperitat i defensar el nostre mode de vida democràtic i lliure per transmetre’l a les generacions futures.

 

– ¿Es prepara Taiwan per a la guerra?

– Només preparant-nos per a la guerra podem evitar-la i només sent capaços d’afrontar una guerra podem prevenir-la. Els taiwanesos hem de tenir molt clar que, com més units estiguem, més forta i segura serà Taiwan.

– ¿Se sent Taiwan internacionalment avalat?

– Per sort, a Taiwan comptem cada vegada amb un suport internacional més sòlid. Dia a dia ens ho demostren els nostres països aliats i d’idees afins, molt especialment els Estats Units i la Unió Europea. El Parlament Europeu ha mostrat sempre un clar i rotund suport a Taiwan, fins al punt d’haver aprovat en els dos últims anys un total de 25 resolucions favorables a Taiwan. I al gener del 2023 ha aprovat dues resolucions més en les quals condemna les contínues provocacions militars de la Xina contra Taiwan i demana que les disputes entre Taiwan i la Xina es resolguin mitjançant un diàleg pacífic i sense precondicions.

 

– El món està pagant les conseqüències de la guerra a Ucraïna. – Quina repercussió internacional tindria un conflicte entre la Xina i Taiwan?

– Creiem que la repercussió d’una invasió xinesa de Taiwan seria molt superior a la que ha causat la invasió russa d’Ucraïna. Per això pensem que és necessari que la comunitat internacional treballi conjuntament per evitar-ho i que Taiwan no es converteixi en la Ucraïna asiàtica. Aquest és el nostre objectiu. Tinguem en compte, a més, que Taiwan s’ha convertit en el principal proveïdor global i en la peça clau de la cadena de subministrament de xips arreu del món, ja que produïm avui el 63% del mercat mundial de xips. Som el número u. Tenim una companyia excel·lent, TSMC, que produeix el 54% de xips del mercat mundial i de xips avançats en produeix el 92%.

 – Tenen vostès un gran poder amb la fabricació de semiconductors. ¿L’utilitzarien per pressionar si arribés el cas?

– A Taiwan tenim aquesta arma secreta, sí. Tot i que les empreses taiwaneses de la indústria dels semiconductors pertanyen al sector privat i es regeixen per les normes del mercat lliure, el nostre lideratge en aquest sector ens ha permès forjar, davant una possible acció militar, aquest escut de silici del qual tant es parla. En una entrevista amb la televisió CBS, el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, advertia que si passava alguna cosa i això s’interrompia, els efectes que tindria en l’economia global podrien ser devastadors.

 – ¿Se sent Taiwan prou recolzat per Espanya?

– El 6 d’octubre del 2022 vam rebre per primera vegada el suport explícit del Congrés dels Diputats d’Espanya mitjançant l’aprovació d’una proposició no de llei en la qual el Congrés remarca la seva oposició a qualsevol acció unilateral que soscavi l’statu quo a l’estret de Taiwan i reitera que la relació entre la Xina i Taiwan s’ha de desenvolupar «de manera constructiva mitjançant el diàleg, sense coacció i partint de la voluntat de la ciutadania». Aquesta declaració constitueix una valuosa fita en les relacions entre Espanya i Taiwan amb la qual ens sentim molt satisfets i agraïts. Una delegació de sis diputats del Congrés va visitar Taiwan del 10 al 14 de gener amb l’objectiu d’aprofundir els vincles bilaterals i ampliar els intercanvis en tots els àmbits. Així mateix, desitgem que hi hagi més cooperació amb el poder executiu i esperem que la situació es pugui millorar pel benefici mutu dels dos pobles, l’espanyol i el taiwanès.

 

– ¿Què esperen del Govern espanyol?

– Una comunicació amb la nostra oficina de tant en tant per abordar els temes que preocupen taiwanesos i espanyols.

 

– ¿No hi ha comunicació?

– Hi ha contactes, però volem que siguin més fluids i de més nivell, si és possible. Jo abans de venir aquí vaig ser viceministre d’Afers Exteriors. Ara, com a representant del Govern taiwanès a Espanya amb categoria d’ambaixador del meu Govern, voldria tenir més contactes i amb funcionaris de més alt rang. Ara és a nivell de director general. Tot i que no tenim relacions diplomàtiques, volem enfortir més les relacions substancials, les que són de benefici mutu. Hi ha molts temes que afecten espanyols a Taiwan o taiwanesos que venen aquí a fer negocis.

 

Notícies relacionades

– ¿Com són les relacions comercials amb Espanya?

– En els últims anys, des de la nostra oficina a Espanya dediquem grans esforços a millorar les relacions comercials entre els dos països. Cada any tenim un creixement del nostre comerç bilateral. El comerç bilateral entre Espanya i Taiwan va ser el 2021 de prop de 2.500 milions de dòlars dels EUA, amb un creixement del 39% respecte a l’any anterior. I, segons la previsió del 2022, serem a prop dels 2.700 milions de dòlars, que suposarà un creixement del 8%. Continuarem mantenint un superàvit favorable a Taiwan de més de 800 milions de dòlars i mirem d’equilibrar la balança incentivant i augmentant les exportacions des d’Espanya a Taiwan, sobretot del sector agroalimentari. En els últims anys, per exemple, hem estat treballant intensament per exportar a Taiwan els «productes estrella» procedents d’Espanya, com la carn de porc –de la qual Espanya ja és el nostre principal proveïdor mundial–, l’oli d’oliva, que és el nostre segon proveïdor, i el vi, el nostre sisè proveïdor. Fem molt per equilibrar la balança comercial i és un treball important que faig.