Tensió Washington-Pequín

Kamala Harris minimitza l’impacte en la relació amb la Xina de l’episodi del globus acusat d’espionatge

La vicepresidenta insisteix que es busca «competició però no conflicte o confrontació»

Pequín llança noves acusacions contra Washington de volar globus sobre Xinjiang i el Tibet

Kamala Harris minimitza l’impacte en la relació amb la Xina de l’episodi del globus acusat d’espionatge

OCTAVIO JONES / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’Administració de Joe Biden sembla decidida a evitar que continuï escalant la tensió amb la Xina, disparada després de l’entrada a l’espai aeri dels Estats Units d’un globus que va ser acusat d’espionatge per Washington i enderrocat. Aquest dimarts la vicepresidenta Kamala Harris, al ser preguntada en una entrevista amb ‘Politico’ sobre si l’episodi pot tenir un impacte entre les relacions diplomàtiques entre les dues superpotències, va contestar: «No, no ho crec».

Harris també ha assegurat que «tot el que ha passat en l’última setmana i mitja és molt consistent amb l’enfocamentdeclarat» de l’actual Govern dels EUA amb la Xina: «Buscar competició, però no conflicte o confrontació». I ha recordat que aquest enfocament és un que personalment va traslladar a Xi Jinping quan es van veure en una cimera a Bangkok al novembre, el mateix mes en què el president xinès i Biden van mantenir una trobada cara a cara a Bali en què es van comprometre a iniciar un procés d’acostament per rebaixar tensions, un esforç que va punxar amb l’incident del globus.

Les declaracions de Harris arriben unes hores abans que la vicepresidenta emprengui a la nit un viatge a Alemanya al capdavant de la delegació nord-americana que participarà aquest cap de setmana en la Conferència de Seguretat de Munic. I tot i que Harris ha dit a ‘Politico’ que a la seva agenda no hi ha de moment prevista una trobada amb el ministre d’Afers Exteriors xinès, Wang Yi, diversos mitjans han informat que el secretari d’Estat, Antony Blinken, que va posposar un viatge previst a la Xina per l’incident del globus, sí que està plantejant-se ara una reunió amb el principal diplomàtic de Pequín durant la seva estada a Munic.

Acusacions de la Xina

S’ha de veure que els EUA puguin aconseguir que la crisi continuï escalant, tot i que els esforços en aquest sentit són cada vegada més evidents i dimarts fonts governamentals van filtrar a ‘The Washington Post’ informació que apunta a la possibilitat que l’arribada del globus xinès als EUA fos almenys parcialment no intencionada per part de Pequín. I en l’altra part fonamental de l’equació de desescalada, la Xina, de moment públicament es manté una línia defensiva que inclou també l’atac.

El Govern de Xi va negar que el globus fos espia però inicialment, i en un pas inusual, es va disculpar. Una vegada va ser enderrocat, no obstant, va acusar Washington de «sobrereaccionar». I des d’aleshores ha acusat els EUA d’haver enviat més de 10 globus a sobrevolar la Xina des de principis del 2022, una denúncia a la qual aquest dimecres ha sumat la de globus d’elevada altitud nord-americans que han sobrevolat Xinjiang i el Tibet.

A més, Pequín ha anunciat que «prendrà mesures» contra «entitats nord-americanes rellevants» com a resposta a la sanció nord-americana de sis empreses aeroespacials xineses associades al programa de globus.

Possible discurs de Biden

Notícies relacionades

Diversos mitjans dels EUA han informat aquest dimecres que la Casa Blanca està plantejant-se que Biden es dirigeixi a la nació. En aquesta intervenció abordaria l’episodi del globus (al qual no va fer menció expressa la setmana passada en un discurs sobre l’estat de la Unió en el qual sí que va recordar a la Xina que actuarà si viola la sobirania nacional), però també la demolició posterior de tres objectes aeris no identificats el cap de setmana.

 Aquests aparells no s’han vinculat a l’espionatge xinès ni de cap altre país i l’Administració ara considera que podien ser comercials o d’investigació i «benignes». Però el que ha passat en les dues últimes setmanes ha disparat interrogants i també crítiques, especialment dels republicans. L’Administració no ha tingut una bona gestió pública de la crisi, també llastada per la falta de transparència, i ha deixat un buit que ha permès que es prodiguin especulacions i també teories de la conspiració.