Tensió internacional

Grupo Wagner admet que va crear la fàbrica de ‘trolls’ denunciada pels EUA

L’empresari rus Ievgueni Prigojin reconeix haver interferit en les eleccions presidencials del 2016

Grupo Wagner admet que va crear la fàbrica de ‘trolls’ denunciada pels EUA

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’empresari rus Ievgueni Prigojin, considerat el cap del grup de mercenaris Wagner, ha admès avui per primera vegada que va crear i va finançar la fàbrica de ‘trolls’ de Sant Petersburg que els EUA van acusar d’haver interferit en les eleccions presidencials del 2016. «Mai he sigut simplement el financer de la Internet Research Agency. El vaig inventar, el vaig crear, el vaig fer funcionar durant molt temps. Va ser creat per protegir l’espai d’informació rus de la propaganda grollera i agressiva de les tesis antirusses d’Occident», va assenyalar Prigojin a través del seu servei de premsa.

El nom de Prigojin es va vincular en el passat amb una fàbrica de ‘trolls’ a Sant Petersburg, que suposadament va llançar el 2016 una campanya a les xarxes socials per manipular l’opinió pública dels EUA abans dels comicis presidencials que va guanyar Donald Trump. L’informe sobre els presumptes llaços entre Rússia i l’equip de campanya per a les eleccions del 2016 de Trump del fiscal especial Robert Mueller va esmentar el 2019 tres companyies de Rússia, entre les quals figurava IRA, acusada de llançar «una guerra informativa» a les xarxes socials per dividir la societat nord-americana.

Notícies relacionades

Al novembre l’empresari, pròxim al Kremlin i sancionat per Occident, va respondre per primera vegada a les acusacions d’ingerència en les eleccions dels Estats Units dient que Rússia «ho ha fet i ho farà». «Senyors, ho hem fet, ho continuem fent i ho farem en el futur», va dir Prigojin, que fins a l’inici de la campanya militar russa a Ucraïna va operar més aviat a l’ombra, però que amb la intervenció bèl·lica va adquirir un perfil públic. Al setembre també va admetre per primera vegada que el 2014 va crear l’empresa militar privada Grupo Wagner, una estructura prohibida per llei a Rússia i que és molt present a la campanya militar a Ucraïna, especialment a l’est del país.

L’empresari, també conegut com el «xef» del president Vladímir Putin per organitzar banquets i els seus negocis de restauració, va assenyalar a més aquest dimarts que en el marc de la campanya bèl·lica de Rússia a Ucraïna es va reunir amb «un grup de bloguers patriòtics i els va oferir tota l’ajuda possible». «Lamentablement la van rebutjar, però com que tinc un espai lliure al costat de la meva oficina els hi vaig cedir com a seu» del nou exèrcit de ‘trolls’, conegut com a Cyberfront Z, va acabar.