Tensió Washington-Pequín

Els EUA afirmen que el globus de la Xina podia interceptar comunicacions i forma part d’un ampli programa d’espionatge

El Departament d’Estat assegura que formava part d’una flota que vigila més de 40 països als cinc continents

Estudia accions per castigar sis empreses vinculades a l’exèrcit xinès relacionades amb les operacions dels globus

Petty Officer 1st Class Tyler Th / US NAVY

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El globus xinès que la setmana passada va sobrevolar els Estats Units i que Washington va fer caure dissabte tenia capacitat per interceptar senyals de comunicacions i forma part d’un sofisticat i extens programa d’espionatge que ha fet volar aquests aparells sobre més de 40 països als cinc continents. Aquesta és almenys la denúncia que ha fet aquest dijous el Departament d’Estat dels EUA, mirant de desarticular la defensa del govern de Xi Jinping que es tractava d’un globus dedicat a la investigació i l’anàlisi meteorològiques.

El govern nord-americà ha recolzat les seves acusacions desclassificant informació que van recollir avions espia U-2, als quals es va donar autorització especial per operar (l’espionatge de les forces armades nord-americanes dins del seu propi territori està prohibit per llei). Aquesta informació inclou imatges d’alta resolució que segons els EUA confirmen que el globus tenia «múltiples antenes que incloïen un desplegament probablement capaç de recollir i geolocalitzar comunicacions», a més de panells solars capaços de produir prou energia per operar «múltiples sensors actius de recol·lecció d’intel·ligència».

Estava destinat «clarament a vigilància d’espionatge» i era «inconsistent amb l’equipament a bord de globus meteorològics», segons un comunicat amb unes declaracions protegides per l’anonimat d’una font d’Estat que s’ha distribuït abans que càrrecs de Defensa informessin a un comitè del Senat en una vista pública. I tot i que el govern de Joe Biden no sap exactament quina informació es tractava de recollir ni quins llocs específics eren en l’objectiu, diu tenir constància «que aquests globus són part d’una flota de la República Popular de la Xina desenvolupada per portar a terme operacions de vigilància», un element que promet continuar elevant les ja marcades tensions en la relació bilateral.

Empresa privada i represàlies

Els EUA atribueixen a l’Exèrcit Popular d’Alliberament l’operació dels globus, que fabrica una empresa a la qual Washington assigna «amb elevada confiança» vincles directes amb les forces armades xineses. I s’ha explicat que «en la seva pàgina web la companyia publicita també productes de globus i té vídeos de vols anteriors, que aparentment han sobrevolat l’espai aeri dels EUA i altres països», imatges en les quals els globus segueixen patrons de vol similars als dels detectats la setmana passada.

Els EUA han advertit que exploraran «emprendre accions contra les entitats que van donar suport a la incursió del globus en l’espai aeri nord-americà» i ha anunciat que estudiarà «ampliar els esforços per exposar i lidiar amb les activitats d’espionatge de la República Popular de la Xina que representen una amenaça» tant per a la seguretat nacional dels EUA com dels seus «aliats i socis». Segons dues fonts governamentals de ‘The Wall Street Journal’, l’Administració estudia afegir sis empreses xineses avalades pel govern a la llista d’entitats que manté el Departament de Comerç que imposa barreres a realitzar negocis amb les companyies llistades.

Condemna al Congrés

Aquest dijous també la Cambra de Representants ha aprovat per unanimitat una resolució de condemna al Partit Comunista Xinès en la qual es denuncia Pequín per una «descarada violació de la sobirania nord-americana» i pels seus «esforços per enganyar la comunitat internacional amb al·legacions falses sobre les seves campanyes de recol·lecció d’intel·ligència».

El text ha aconseguit el suport ple dels demòcrates després que el lideratge republicà apaivagués els esforços de l’ala de la ultradreta per incloure en la resolució una condemna a Biden per no fer caure el globus abans de dissabte. En el debat previ a la votació, no obstant, els conservadors han tornat a elevar crítiques al president, que dimarts, en el seu discurs sobre l’estat de la Unió, va passar de puntetes per l’incident, però també va llançar un missatge decidit a Pequín que actuarà en cas de violacions de la seva sobirania nacional.

 La resolució també apressa l’Administració a donar més informació sobre totes les incursions de globus espies xinesos detectades al món. Els EUA diuen haver descobert almenys cinc instàncies de globus espies xinesos sobre el seu territori, incloent-ne tres que van operar durant l’Administració de Donald Trump, quan van ser identificats com a fenòmens aeris no identificats.

 

Notícies relacionades