Conflicte entre Bakú i Teheran

Un mort en un atac a l’ambaixada de l’Azerbaidjan a l’Iran

L’Azerbaidjan ha acusat directament l’Iran de l’«atac terrorista»

Un mort en un atac a l’ambaixada de l’Azerbaidjan a l’Iran

EFE / ABEDIN TAHERKENAREM

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Una persona ha mort i dues han resultat ferides aquest divendres en un atac perpetrat per un home armat contra l’ambaixada de l’Azerbaidjan a l’Iran. «Un home armat amb un kalàixnikov ha matat el cap de la guàrdia de la missió diplomàtica», segons ha indicat el ministeri en un comunicat. L’Azerbaidjan ha acusat directament l’Iran de l’«atac terrorista».

Dos guàrdies de l’ambaixada han resultat ferits, però el seu estat és «satisfactori», segons la cancelleria azerbaidjanesa, que ha puntualitzat que hi ha una investigació en curs sobre el que ha passat.

Segons el cap de la policia de la capital iraniana, el general Hosein Rahimi, l’assaltant va ser detingut. L’alt funcionari va declarar a l’agència de premsa Tasnim que l’atacant va entrar a l’ambaixada amb dos nens, i que segons els primers elements, va plantejar «problemes personals i familiars».

Les relacions entre Bakú i Teheran han sigut tradicionalment complicades. L’Azerbaidjan, on es parla una llengua turquesa, és un estret aliat de Turquia, al seu torn rival històric de l’Iran.

A l’Iran hi viuen, a més, milions d’àzeris, i la República Islàmica ha acusat des de fa anys el seu veí de fomentar sentiments separatistes al seu territori.

Acusació a l’Iran

«Tota la responsabilitat de l’atac recau en l’Iran», va declarar el portaveu del ministeri de Relacions Exteriors de l’Azerbaidjan, Ayxan Hacizada, a mitjans locals, afirmant que una recent campanya antiazerbaidjanesa en la premsa iraniana havia «encoratjat l’atemptat».

El personal de l’ambaixada «està sent evacuat de l’Iran», va assenyalar a la cadena turca TRT Haber TV.

Un home armat amb una kalàixnikov ha matat aquest divendres el cap de la guàrdia de la missió diplomàtica, segons la cancelleria azerbaidjanesa.

Dos guàrdies més de l’ambaixada han resultat ferits, però el seu estat és «satisfactori», d’acord amb la mateixa font.

Segons el cap de la policia de la capital iraniana, el general Hosein Rahimi, l’assaltant ha sigut detingut.

L’alt funcionari ha declarat a l’agència de premsa Tasnim que l’atacant és un iranià casat amb una azerbaidjanesa.

Notícies relacionades

«L’agressor ha donat com a motiu problemes personals i familiars», ha assenyalat Rahimi.

«Ha dit que la seva dona està detinguda a l’ambaixada des de fa nou mesos», ha afegirtl’alt funcionari, sense donar-ne més detalls.

Temes:

Azerbaidjan Iran