Investigació

El Departament de Justícia dels EUA troba sis documents classificats més a la residència de Joe Biden

El president dels EUA ha donat accés a la casa a la justícia nord-americana per marcar distància amb Donald Trump

El Departament de Justícia dels EUA troba sis documents classificats més a la residència de Joe Biden
2
Es llegeix en minuts

El Departament de Justícia nord-americana va examinar divendres la residència a Wilmington (Delaware) del president, Joe Biden, i va trobar nous documents classificats, segons va anunciar dissabte l’advocat personal del mandatari, Bob Bauer.

El registre va començar a les 9.45 del matí i va finalitzar a les 22.30 de la nit i va localitzar sis documents marcats com a classificats, alguns dels quals es remunten a l’època en què Biden era senador (1973-2009) i d’altres a quan va exercir com a vicepresident de Barack Obama (2009-2017).

Dissabte de la setmana passada la Casa Blanca va confirmar que s’havia trobat un tercer lot de documents a la casa de Delaware en recerques efectuades pels advocats de Biden.

Bauer va indicar al seu comunicat que, amb la intenció d’accelerar el procés «al màxim possible», van acordar donar accés a la casa perquè el Departament de Justícia l’examinés a la recerca de material que pogués estar classificat.

Justícia va sol·licitar que la recerca que va tenir lloc ahir no es donés a conèixer amb prou temps.

En la cerca van ser presents membres de l’equip legal de Biden i de la Casa Blanca.

El Departament de Justícia va tenir un accés «total» al lloc, incloses les seves notes manuscrites, arxius, papers, carpetes, llistes i horaris, i va prendre possessió del que va considerar que estava en el marc de la seva investigació, com classificatsaquests sis documents marcats com a classificats.

També es van emportar notes manuscrites dels seus anys com a vicepresident per efectuar una revisió addicional.

El conseller especial de Biden, Richard Sauber, va afegir en un altre comunicat que el president havia assenyalat als seus lletrats que mostressin una cooperació total amb el Departament de Justícia i va recordar que ha sigut així des de la troballa inicial de documents classificats al laboratori d’idees Penn Center, fundat pel mandatari.

Sauber va remarcar que Biden i el seu equip s’estan assegurant que el Departament de Justícia té el que necessiti per fer-ne una revisió «exhaustiva».

Tant la Casa Blanca com Biden han insistit des del principi en la seva disposició total a col·laborar en aquestes indagacions i han mirat de desmarcar-se del cas de l’expresident Donald Trump (2017-2021).

El republicà també està sent investigat pel Departament de Justícia per acumular documents classificats a la seva residència privada de Mar-a-Lago (Florida), descoberts després d’una batuda de l’FBI.

Notícies relacionades

El cas de Biden ha sigut destapat aquest gener i els documents classificats van ser trobats pels advocats del president i entregats a les autoritats, a diferència del que va passar a Mar-a-Lago, on va ser necessària la intervenció del Departament de Justícia per recuperar els papers.

«El president ha estat compromès des del principi amb abordar això de manera responsable perquè s’ho pren molt seriosament», va recalcar Sauber en la seva nota, en la qual va precisar que ni Biden ni la primera dama, Jill, van ser presents en el registre d’ahir.