Crisi al Brasil

Lula fa fora desenes de militars i promet ser implacable amb els que van participar en l’intent de cop d’Estat

  • Abans d’una nova trobada entre Lula i els alts caps, el Govern va remoure els uniformats que complien tasques a la seu de l’Executiu

  • El president va assegurar que tots els que van participar en el 8-G seran castigats

Lula fa fora desenes de militars i promet ser implacable amb els que van participar en l’intent de cop d’Estat

ADRIANO MACHADO / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«La seguretat no va existir», va dir el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, sobre el paper dels militars, la policia i els serveis d’intel·ligència el 8-G. Una de les primeres conseqüències del que alguns analistes van anomenar un acte de negligència institucional, però que, per al mateix Lula s’ha tractat d’una explícita connivència que ha de ser dilucidada, ha sigut la decisió presidencial de fer fora uns 80 militars que complien funcions al palau de Planalto, la seu de l’Executiu. Els agents destituïts pertanyen a l’Exèrcit, la Marina i la Força Aèria. No es descarten mesures similars si es comproven comportaments dubtosos dels uniformats davant les temptatives d’assalt al Parlament i el Tribunal Suprem.

Lula també ha parlat d’una «infiltració» en edificis estratègics destinada a consumar un cop d’Estat. Si abans i durant la campanya electoral, el líder del Partit dels Treballadors (PT) va intentar referir-se a les institucions castrenses amb extrema delicadesa, després dels successos que encara esgarrifen el Brasil, Lula va llançar una clara advertència als alts caps. «Tots els que van participar en l’acte colpista seran castigats. Tots. No importa el rang, no importa la intensitat amb què van participar», va dir a GloboNews.

Nova trobada amb els alts caps

El president, que va assumir el càrrec l’1 de gener, viu amb la seva dona Janja da Silva en un costós hotel de Brasília. No tornaran a la residència presidencial fins que es garanteixi la seguretat del mandatari i la primera dama. I aquest serà un dels temes per conversar amb els generals i almiralls aquest divendres.

D’acord amb Bela Megale, columnista del diari carioca O Globo, el ministre de Defensa, José Múcio, i els comandants de les tres armes aprofitaran la reunió de divendres amb Lula per intentar reencarrilar una relació que s’esperava complexa, però que, en vista de l’assalt a la seu dels tres poders per part del bolsonarisme, s’ha tornat molt més difícil. Lula es veu davant una situació que no esperava, d’un costat, vol deixar enrere la crisi i «començar a governar». Això suposa millorar les relacions amb els militars.

Notícies relacionades

El Govern expressarà ben aviat el seu compromís de complir amb els reclams castrenses d’inversions i subministraments d’equipament. Pocs dies després del 8-G, el mandatari va recordar als uniformats que no són un «poder moderador» de la República i s’han d’aferrar a la lletra de la Carta Magna. Lula espera respostes més contundents de les Forces Armades respecte a aquest rol que han d’exercir.

Coronel colpista

Encara hi ha molts punts foscos. El diari paulista Estado ha revelat que el coronel de l’Exèrcit José Placídio Matias dos Santos, que durant tres anys va ser assessor en el Gabinet de Seguretat Institucional (GSI) de Jair Bolsonaro, va utilitzar les xarxes socials per fer una crida a un cop d’Estat i amenaçar el ministre de Justícia, Flávio Dino. Aquest oficial va assegurar a més que «centenars de militars en actiu» van participar en els actes terroristes del 8 de gener a Brasília. L’Exèrcit encara no s’ha pronunciat sobre això. El coronel ja ha esborrat dels seus comptes totes les incitacions als seus col·legues d’armes.