Família reial britànica

El príncep Enric aposta per la reconciliació amb la seva família sempre que «s’assumeixin responsabilitats»

«En aquests moments, no reconec ni el meu pare ni el meu germà, igual que probablement ells no em reconeixen a mi», va afirmar en una de les entrevistes que ha concedit

3
Es llegeix en minuts

El príncep Enric ha assegurat que és «possible al cent per cent» que hi hagi una reconciliació amb la seva família sempre que «s’assumeixin responsabilitats», en una entrevista amb la cadena britànica ITV abans que dimarts es publiqui la seva biografia, titulada en espanyol ‘En la sombra’.

En les pròximes hores es difondran tres entrevistes més que ha concedit a cadenes nord-americanes, després que, a més, en els últims dies la premsa hagi publicat ja múltiples filtracions del llibre.

El fill menor de Carles i Diana, que actualment viu als Estats Units, va dir que encara no sap si serà convidat a la coronació al maig del rei Carles III a Londres, però assenyala que «poden passar moltes coses» fins aleshores.

Malgrat els nombrosos retrets que fa al seu pare i al seu germà Guillem –hereu al tron–, Enric manté que continua creient «en la monarquia», i assegura que res del que fa o diu és «per malmetre o danyar» els seus parents.

Amb tot, va reconèixer que en aquests moments les relacions són molt tenses i els acusa d’haver «dormit amb el diable» en els mitjans de comunicació per «rehabilitar la seva imatge», mentre el desacrediten a ell i a la seva dona, Meghan.

«En aquests moments, no reconec ni el meu pare ni el meu germà, igual que probablement ells no em reconeixen a mi», ha dit en la conversa a ITV amb el periodista Tom Bradby.

Prejudicis amb Meghan

En un altre moment de l’entrevista, Enric ha afirmat que Guillem, hereu al tron britànic, i la seva dona, Caterina, «no es van entendre» amb Meghan «des del principi» a causa dels prejudicis, exacerbats, a més, per la premsa britànica.

Va opinar que els estereotips sobre la seva dona per ser «nord-americana, actriu, divorciada, mestissa» van actuar com «una barrera» que va impedir als ducs de Cambridge «acollir-la».

El seu germà gran, va afirmar, va arribar a agredir-lo després de discutir amb ell sobre la jove nord-americana, a qui va qualificar de «grollera» i «abrasiva».

Enric va explicar que Guillem li va expressar les «seves reserves» abans del seu casament amb l’actriu de la sèrie ‘Suits’ el 2018, tot i que no li va prohibir casar-se amb ella. «Serà difícil per a tu», li va advertir, no obstant.

El príncep, de 38 anys, confessa que ell mateix va tenir prejudicis socials i racials en el passat, «un biaix inconscient» que, segons el seu parer, afecta tota la seva família, per la institució i per la seva criança.

Va confirmar que per aquest biaix inconscient, que si no es resol «pot elevar-se a racisme», va dir, un membre de la família reial va arribar a expressar preocupació pel color de pell que tindria el seu fill amb Meghan, una cosa que la parella ja va revelar en una entrevista anterior amb la nord-americana Oprah Winfrey.

Enric ha confessat en la conversa amb ITV, en què llegeix passatges del seu llibre, que ha patit estrès posttraumàtic després de la mort de la seva mare en un accident de cotxe el 1997.

Revela que «només va plorar una vegada» per la seva pèrdua, durant l’enterrament, i que es va sentir «culpable» per aquesta incapacitat de mostrar emoció, que atribueix a la seva restrictiva educació i la pressió del seu entorn.

En el llibre diu que Carles ni tan sols el va abraçar quan li va comunicar la mort de Diana, assegut al seu llit al castell escocès de Balmoral.

Explica també que el germà de la princesa, el comte Carles Spencer, es va oposar inicialment, qualificant-ho de «barbaritat», al fet que Guillem i Enric, llavors de 15 i 12 anys, caminessin darrere el taüt de la seva mare durant la processó pública pel seu enterrament, un acte que va afectar profundament els menors.

Notícies relacionades

D’altra banda, partint de filtracions del llibre –que es va publicar prematurament per error a Espanya tot i que després es va retirar de les llibreries–, també s’ha sabut que suposadament el príncep Carles se sentia gelós de la popularitat de les seves nores i que els dos germans li van implorar que no es casés amb Camil·la, l’actual reina consort.

Enric ha explicat també que va matar 25 talibans com a pilot d’helicòpters a l’Afganistan; que va perdre la virginitat als 17 anys amb una dona gran fora d’un pub ple de gent i que ha consumit cocaïna i bolets màgics.