Polèmica per la llei sàlica

Carles XVI Gustau, «molt dolgut» per les crítiques a les seves paraules sobre la successió de Victòria

Carles XVI Gustau, «molt dolgut» per les crítiques a les seves paraules sobre la successió de Victòria
2
Es llegeix en minuts
EFE

El rei Carles XVI Gustau de Suècia s’ha mostrat «molt dolgut» per les crítiques originades arran d’unes declaracions seves recents en les quals considerava un error i una injustícia l’abolició amb efecte retroactiu de la llei sàlica al seu país.

El Parlament suec va derogar el 1979 la llei sàlica, que regula la successió monàrquica a favor dels homes, després del naixement de Carles Felip, fill mitjà del monarca, tot i que aquesta mesura no va entrar en vigor fins passats dos anys, per la qual cosa ell va ser hereu al tron en aquell període fins que el va assumir la primogènita Victòria.

«M’ha dolgut molt quan posteriorment he vist els comentaris que insinuen que no recolzo la meva filla, la princesa Victòria, com a hereva al tron», va assenyalar en un comunicat difós per la Casa Reial sueca.

Aclariments

Carles XVI Gustau «va aclarir» que les seves paraules no s’han d’entendre com una crítica que hi hagi una dona hereva o a la princesa Victòria.

«Una hereva al tron és per a mi una obvietat. La princesa hereva és la meva successora. És un actiu extraordinari per a mi, la meva família i el nostre país. Estic orgullós d’ella i el seu incansable treball per a Suècia», va afirmar a l’escrit.

La televisió pública sueca SVT va avançar fa dos dies un extracte d’un documental sobre la monarquia sueca al qual Carles XVI Gustau, de 76 anys, es referia al polèmic assumpte de la llei sàlica.

«Tenir lleis que funcionen de manera retroactiva no és gaire intel·ligent, ho continuo pensant. El meu fill, el príncep Carles Felip, ja havia nascut i, de sobte, hi ha un canvi que el va deixar sense res. És bastant estrany», diu al documental.

Carles XVI Gustau va qualificar de «complicada» la decisió i d’«injusta», a més de considerar-la «terrible» com a pare.

Segons la seva opinió, hauria sigut necessari tenir «sang freda», perquè un canvi d’aquesta envergadura hauria d’haver passat a la generació següent.

El monarca suec va ressaltar, no obstant, que Carles Felip va acceptar la situació sense problemes i que això no ha afectat la bona relació entre tots dos germans.

Notícies relacionades

El documental de SVT, que s’estrena aquest diumenge, es difon l’any en què Carles XVI Gustau, el rei que més temps ha regit Suècia, compleix cinquanta anys al tron.

Carles XVI Gustau té tres fills: Victòria, l’hereva, de 45 anys; Carles Felip, de 43, i Magdalena, de 40.