Protocol d’emergència

L’onada de contagis de covid obliga a anular les vacances a les clíniques xineses

  • Alguns centres de salut han declarat que treballaran hores extres per «garantir el tractament dels malalts»

L’onada de contagis de covid obliga a anular les vacances a les clíniques xineses
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Hospitals de províncies xineses com Hebei (nord), Shanxi (centre), Hunan (centre) o Heilongjiang (nord-est) van cancel·lar les seves vacances d’any nou o treballen hores extres per fer front a l’onada de contagis de covid que pateix el país asiàtic, segons van recollir en les últimes hores mitjans locals.

Aquest cap de setmana, el Ministeri de Gestió d’Emergències de la Xina va explicar que els tres dies de festa per l’any nou (els dies 31 de desembre, 1 de gener i 2 de gener) suposen «el primer firat llarg» des que «es van optimitzar les mesures de prevenció de control», amb referència al desarmament de l’estricta política de ‘zero covid’ començat a principis de desembre.

Arran de la relaxació de les restriccions, la cartera d’Emergències esmenta la «gran càrrega de feina» d’institucions mèdiques i fabricants de medicines i productes sanitaris i recomana «reforçar la inspecció de seguretat» d’aquests organismes.

Durant aquestes vacances, nombrosos hospitals a diversos punts del país han anunciat als seus comptes oficials a les xarxes socials xineses que cancel·larien les vacances dels treballadors de l’hospital.

Entre les raons citades, les institucions mèdiques esmenten la «responsabilitat de protegir les necessitats dels pacients», els requisits de «departaments superiors» o «la situació actual» als hospitals.

Alguns centres de salut han declarat que treballaran hores extres per «garantir el tractament dels malalts».

Clíniques d’alguns districtes de Xangai (est) han ajustat els seus protocols de diagnòstic i tractament per «transferir» els pacients de covid sense quadros greus a hospitals no considerats de primer nivell, que hauran de gestionar els pròxims dies el pic de contagis a la ciutat, segons informa el diari local ‘Global Times’.

La propagació ràpida del virus pel país ha sembrat dubtes sobre la fiabilitat de les dades oficials, que han registrat només un grapat de morts recents per la malaltia malgrat que localitats i províncies han calculat que una proporció significativa de les seves poblacions s’ha contagiat i que abunden els testimonis d’una gran pressió hospitalària a diverses ciutats.

Les autoritats sanitàries xineses han informat aquest dilluns d’un mort per covid a la vigília.

El cap de l’equip d’experts de la Comissió de Sanitat de la Xina, Liang Wannian, va demanar recentment esperar que «passi aquest cicle epidèmic» per «jutjar amb precisió la veritable taxa de mortalitat» i l’epidemiòleg oficial Wu Zunyou va assegurar que «s’està treballant per calcular i publicar l’excés de morts».

Tanmateix, els dubtes sobre la situació real a la Xina han provocat que nacions com Espanya, els Estats Units, Itàlia, l’Índia, Taiwan o el Japó anunciessin que aplicaran restriccions com exigir proves PCR als viatgers procedents del país asiàtic, mesures criticades per la Cancelleria xinesa, que va demanar protocols «científics».

L’Organització Mundial de la Salut es va mostrar recentment «molt preocupada» per l’evolució de la covid a la Xina i va reclamar «més informació», a la qual cosa Pequín va respondre que ha compartit les seves dades «de manera oberta, puntual i transparent» des de l’inici de la pandèmia.

Notícies relacionades

La companyia britànica d’anàlisi del sector sanitari Airfinity va estimar els últims dies que la Xina està patint actualment unes 9.000 morts diàries per covid.

A partir del 8 de gener, la covid deixarà de ser una malaltia de categoria A a la Xina, el nivell de màxim perill, per al qual s’exigeixen les mesures més severes, per convertir-se en una de categoria B, per a la qual es preveu un control més lax, i així es marcarà a la pràctica el final de la política de ‘zero covid’, que era vigent des de fa gairebé tres anys i que les últimes setmanes les autoritats van desmantellar després que es produïssin protestes.