Drets humans

Els talibans executen públicament el primer pres des de la seva victòria

El líder suprem dels talibans va donar personalment l’ordre per executar un reu acusat d’assassinat

Els talibans executen públicament el primer pres des de la seva victòria

AFP

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Per primera vegada des que va prendre el poder l’agost de l’any passat, el Govern talibà de l’Afganistan ha portat a terme una execució pública d’un home que havia sigut prèviament condemnat a mort. Aquest tipus de condemnes eren comunes a les zones controlades per en altre temps el grup insurgent durant els últims 20 anys de guerra. Tanmateix, la d’aquest dimecres és la primera execució des que els talibans reprenguessin el poder al país centreasiàtic. 

«Avui, a la província de Farah, s’ha implementat la sentència de Déu Totpoderós sobre un assassí. Tajmir, fill de Ghulam Sarwar, va matar un home anomenat Mustafà, fill d’Abdul Rahman», ha anunciat el portaveu del governamental Zabihullah Mujahid. Suposadament, segons la versió de les autoritats, Tajmir va matar Mustafà a ganivetades fa cinc anys, quan el primer va intentar robar-li la moto i el telèfon. Fa uns mesos, la família de la víctima va denunciar l’home davant les autoritats talibanes, els tribunals de les quals —que actuen segons la xaria o llei islàmica— van examinar el cas. 

«Posteriorment, la seva decisió va ser presentada al líder de l’Emirat Islàmic [el nom oficial de l’Afganistan dels talibans], sa Altesa Amir al-Mu’minin Sheikh a l’Hadith Maulvi Hibatullà Ajundzada, per a la seva confirmació. Aquest tema va ser investigat per Sa Altesa per observar la màxima cautela, i es va portar a terme una discussió exhaustiva per part d’un gran grup d’erudits, que finalment van ordenar la implementació de la llei de retribució de la xaria sobre l’assassí», continua el comunicat altisonant talibà.

Assumpte d’Estat

Assumpte d’EstatQuan van accedir al poder l’agost del 2021, els talibans es van omplir de promeses: havien canviat, deien, i les lleis repressives que ells mateixos van implementar durant el seu govern anterior (1995-2001) serien ara reemplaçades per altres de més modernes. Les noies podrien anar a l’escola, per exemple, i els drets humans dels afganesos serien respectats. 

Notícies relacionades

No ha sigut així. Les joves més grans de 12 anys tenen prohibida l’educació secundària, aquest dimecres s’ha escenificat la primera execució pública —el pare de la víctima ha matat amb un kalàixnikov el presumpte botxí del seu fill— i des de fa diverses setmanes s’apliquen les fuetades públiques com a càstig per crims com el robatori i l’adulteri, que segons la llei islàmica inclou, també, el sexe abans del matrimoni. A l’Afganistan actual, qualsevol tipus d’interacció entre un home i una dona que no siguin de la mateixa família està prohibida. 

Al lloc de l’execució d’aquest dimecres, a més, els talibans van fer una reunió amb alguns dels ministres de més perfil del Govern afganès, entre els quals es trobava el ministre de l’Interior, Sirajuddin Haqqani, i el vice primer ministre, Abdul Ghani Baradar. Baradar va ser qui va liderar, per la part talibana, les converses de pau amb els EUA. La reunió va acabar amb l’execució del presumpte assassí.