Eleccions als EUA

A Geòrgia, una important victòria demòcrata i una derrota de Trump

El triomf de Warnock a la segona ronda per l’últim escó del Senat dona al partit de Biden una majoria de 51-49

A Geòrgia, una important victòria demòcrata i una derrota de Trump
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El missatge que van deixar les eleccions de mig de mandat del novembre als Estats Units, amb resultats millors que els que s’esperaven per als demòcrates i un càstig als candidats més radicals associats a Donald Trump i el trumpisme, es va remarcar aquest dimarts a Geòrgia. A la segona volta a l’estat del sud que decidia l’últim escó del Senat es va imposar el demòcrata Raphael Warnock davant el republicà Herschel Walker. Amb aquest triomf, l’avantatge del partit del president Joe Biden a la Cambra alta s’amplia del 50-50 actual al 51-49, un gir mínim que té conseqüències importants. I la derrota de Herschel s’interpreta també com un fracàs de Trump.

Tot i que el control republicà de la Cambra baixa sortit de les urnes al novembre garanteix la divisió de poder a Washington i permet augurar dos anys de bloqueig legislatiu i reptes per a l’agenda de Biden, la nova majoria al Senat permetrà als demòcrates controlar comitès i fer avançar nominacions judicials i d’alts càrrecs. A més, resta pes a senadors demòcrates moderats que han estat dificultant l’agenda del president. Així mateix, allibera la vicepresidenta Kamala Harris d’haver d’estar freqüentment lligada a Washington, com ha passat aquests dos últims anys, per emetre el seu vot de qualitat.

Warnock, un reverend negre que en una altra segona volta el 2021 en una elecció especial ja es va convertir en el primer senador negre per Geòrgia, ara es converteix en el primer candidat negre elegit per al mandat complet de sis anys en un estat que va ser tradicionalment un feu republicà, però que el 2020 va votar per primera vegada en 28 anys per un candidat presidencial demòcrata i es consolida com un estat frontissa.

 La derrota de Walker, la derrota de Trump

Notícies relacionades

Tan significativa com la victòria de Warnock és la derrota de Walker, i el missatge que envia a Trump. Va ser l’antic president republicà el que va animar a presentar-se l’antic jugador de futbol americà, també negre, que s’ha demostrat un dels candidats més controvertits en aquestes eleccions legislatives, esquitxat per escàndols personals i llastat per un discurs erràtic. I el model de personatge cèlebre recolzat per Trump, que també es va anotar al novembre fracassos sonats dels candidats més extremistes i d’altres famosos com el del Dr. Mehmet Oz en la carrera pel Senat a Pennsilvània, ha quedat de nou en evidència.

L’expresident ja havia fracassat a l’estat quan nombrosos dels candidats que va recolzar en primàries republicanes per a càrrecs com el de governador i secretari d’estat van caure davant els altres republicans que Trump buscava castigar per no haver recolzat els seus intents de no certificar els resultats de les presidencials del 2020, una ingerència que el té subjecte a una investigació judicial a Geòrgia. I molts votants que van votar al novembre per aquests republicans que es van resistir a Trump no van votar en canvi Walker, fet que va forçar la segona volta d’aquest dimarts, a la qual va tornar a fracassar.