Campanya militar

Turquia diu que ha «neutralitzat» 184 presumptes guerrillers kurds

Els bombardejos turcs en represàlia per l’atemptat d’Istanbul se succeeixen des de dissabte sobre el nord de Síria i l’Iraq

Turquia diu que ha «neutralitzat» 184 presumptes guerrillers kurds

Ahmed Mardnli / EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern de Turquia ha afirmat aquest dimarts que els seus bombardejos han deixat fora de combat 184 presumptes guerrillers kurds al nord de Síria i de l’Iraq, mentre continuen avui els atacs d’artilleria contra ciutats del nord de Síria. «La nostra lluita continuarà fins que l’últim terrorista sigui neutralitzat», ha dit el ministre turc de Defensa, Hulusi Akar, després d’haver assegurat que «184 terroristes han sigut neutralitzats» des de l’inici d’aquesta operació, denominada Garra Espasa. En el llenguatge oficial de Turquia, «neutralitzats» significa que han quedat «fora de combat», és a dir, que els ha matat, ferit o capturat.

Akar ha donat el balanç provisional de l’operació aèria iniciada el cap de setmana passat sota el nom de Garra Espasa després que comandants de l’Exèrcit l’informessin ahir sobre la seva evolució. Els atacs es dirigeixen contra les milícies kurdosirianes Unitats de Protecció Popular (YPG) a Síria i les suposades posicions del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) a l’Iraq. Ankara classifica com a terrorista no només el proscrit PKK, considerat també terrorista per Washington i Brussel·les, sinó també les milícies YPG, aliades dels EUA en la lluita contra el grup gihadista Estat Islàmic.

La premsa turca ha presentat la campanya de bombardejos iniciada dissabte passat a la matinada com una represàlia per l’atemptat terrorista que el diumenge 13 de novembre va causar sis morts a Istanbul i que Ankara atribueix a les YPG, que considera la branca siriana del PKK. Tots dos grups han negat la seva implicació en l’atemptat.

«Els farem responsables [al PKK i a les YPG] de totes les atrocitats que van cometre a Istanbul la setmana passada», ha dit el ministre, citat per l’agència oficial Anadolu. El ministre ha afegit que també responsabilitza les milícies kurdosirianes dels atacs amb coets disparats dilluns des de Síria, que van causar dos morts i sis ferits al sud de Turquia. Les regions iraquianes de Kandil, Asos i Hakurk, i les sirianes d’Arap Spring, Manbij, Zor Cave, Tel Rifat, Cizire i Derik van ser els objectius assolits per les forces aèries turques en l’operació en marxa, ha ressaltat Akar.

Notícies relacionades

El ministre ha destacat que aquestes accions continuaran d’acord amb el que va ordenar el president, Recep Tayyip Erdogan, i ha vaticinat que augmentarà el nombre de «terroristes neutralitzats». Segons el diari Hürriyet, el Govern turc no exclou la possibilitat de començar una nova operació terrestre a Síria, on ja són presents les seves tropes, que fa anys que combaten les milícies kurdosirianes en una franja fronterera.

«Tots els objectius coneguts han sigut assolits amb els vehicles de suport al foc de les forces terrestres i els avions de les nostres forces aèries, i continuen sent assolits», ha remarcat Akar. Segons Anadolu, «els atacs de l’artilleria estaven en curs dimarts al matí contra els objectius determinats al nord de Síria, i els sons del foc de l’artilleria s’escoltaven des de les ciutats frontereres sirianes de Kilis i Karkamis».