Nova era diplomàtica

Albares assegura que «sense cap dubte» s’obriran les duanes de Ceuta i Melilla

El cap de la diplomàcia espanyola explica que l’obertura de les fronteres amb el Marroc es farà de manera «ordenada i gradual» i confessa que encara no ha abordat amb Rabat la tragèdia migratòria de Melilla

Albares assegura que «sense cap dubte» s’obriran les duanes de Ceuta i Melilla
3
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

El ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat que «sense cap dubte» s’obriran les duanes de Ceuta i Melilla durant el gener vinent. Ha explicat que es farà de manera «ordenada i gradual» i que no volen que es repeteixin les escenes del passat, amb referència al contraban i traginar a la frontera. Albares ha participat aquest dimarts en el Fòum Global de l’Aliança de Civilitzacions celebrat a la ciutat marroquina de Fez, i a més ha mantingut una breu trobada amb el seu homòleg marroquí, Nasser Bourita.

Albares també ha defensat que faran la Reunió d’Alt Nivell entre Espanya i el Marroc i ha explicat que «és qüestió de temps, que trobem la data per celebrar la trobada». Ha argumentat que actualment les agendes del president del Govern espanyol i el monarca marroquí «estan especialment carregades». Fa set anys que no es fa aquesta trobada. En principi estava previst per abans d’acabar-se l’any, tot i que s’ha anat ajornant i, segons va anunciar Bourita, tindrà lloc a principis de 2023.

El cap de la diplomàcia espanyola ha defensat que el seu Govern «està sent totalment transparent» sobre la tragèdia de Melilla del juny passat, en què almenys van morir 23 persones. Tot i que ha explicat que no ha abordat aquest tema amb el seu homòleg marroquí. Sobre les negociacions per a la delimitació de les aigües territorials de les illes Canàries, un altre dels temes oberts, Albares ha explicat que es farà respectant el que ja es va pactar amb el Marroc l’abril passat i dins la legalitat internacional, tot i que no ha donat més detalls.

És la tercera vegada que el ministre espanyol visita el país des que van reprendre les relacions l’abril passat. En aquesta ocasió, la visita al Marroc ha durat poques hores, i està previst que es tornin a trobar en els pròxims dies a Espanya.

Aliança de Civilitzacions

La històrica ciutat de Fez ha acollit aquest dimarts el Fòrum Global de l’Aliança de Civilitzacions. L’ha presidit el secretari General de l’ONU, António Guterres, juntament amb Miguel Ángel Moratinos, exministre espanyol i actual Alt Representant de l’ONU d’aquesta iniciativa. En la trobada també han participat 18 ministres d’Exteriors i més de 1.000 convidats. El fòrum s’ha centrat a parlar de la migració, el diàleg intercultural, la lluita contra el radicalisme religiós i el paper de les dones com mediadores per a la pau.

Guterres ha defensat que és una conferència contra l’odi, les divisions i els conflictes. «Fer aquest fòrum a l’Àfrica té un important significat, és el continent més impactat per la covid-19, la falta de vacunes, la desigualtat dels recursos i els impactes negatius del canvi climàtic», ha lamentat el secretari general. També ha lloat que se celebri a Fez, una ciutat que representa la coexistència i la diversitat.

Notícies relacionades

En la declaració final, els països participants s’han compromès a posar en valor l’impacte «positiu que la migració pot produir als països d’origen, trànsit i destí», i també a promoure i defensar el diàleg entre cultures i religions. A més, han mostrat la seva preocupació per l’ús de les noves tecnologies i internet per estendre discursos racistes o xenòfobs, especialment entre els més joves que tenen accés a les xarxes.

En paral·lel a la cimera, la diplomàcia marroquina ha mantingut diferents reunions bilaterals amb Turquia, Líbia, Palestina i Montenegro, entre altres territoris, i el ministre espanyol també s’ha trobat amb representants de Gàmbia, Cap Verd, Guinea Bissau i Turquia.