Assemblea de l’Aliança a Madrid

Espanya reclama a l’OTAN augmentar la ciberseguretat

  • La ministra de Ciència remarca que la inversió en innovació tecnològica és «una palanca de futur»

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, veu fonamental que els països membres de l’OTAN intensifiquin els seus treballs en ciberseguretat i en la innovació tecnològica perquè «són palanques de futur», informa Efe.

Morant ha participat aquest diumenge en la segona sessió de la 68a Assemblea Parlamentària de l’OTAN, que reuneix a Madrid gairebé 300 parlamentaris dels 30 països de l’aliança i de 20 països associats més, i ha incidit en la importància d’impulsar la col·laboració internacional en matèria de ciència i innovació.

«Són palanques de futur. Estem enfrontant-nos a crisis globals i un exemple va ser la pandèmia, però també n’hi ha d’altres com la crisi climàtica. L’espai europeu i internacional és clau per treballar aquests reptes que són globals», ha assenyalat després de recalcar la importància d’invertir en noves tecnologies i en la ciberseguretat.

La ministra ha explicat que el ciutadà ha de ser conscient que utilitza diàriament fins a 200 satèl·lits quan encén la tele, la ràdio o utilitza el mòbil, i tot i que l’espai dona grans oportunitats també hi ha amenaces.

«La ciberseguretat s’ha d’abordar perquè ara mateix tots vivim connectats. És un repte col·lectiu», ha assenyalat després d’alertar que hi ha una «guerra virtual» que pot posar «en perill infraestructures importants» com ara aeroports o infraestructures energètiques.

De fet, Morant ha recordat que l’estiu passat el CSIC va registrar un atac cibernètic d’origen rus, «tot i que afortunadament teníem còpies, però ells xifren i segresten la informació per demanar un rescat», que l’Executiu central no va entrar a negociar, «però al final és un atac».

En aquest sentit ha explicat la normativa que hi ha a Espanya perquè el Consell de Ministres hagi d’aprovar, per exemple, l’entrada d’inversors de països estrangers en l’accionariat de companyies d’infraestructures clau que poden ser sensibles i crucials.

Notícies relacionades

D’altra banda, la ministra també s’ha referit a la importància que tindrà el nou Centre Ibèric d’Investigació d’Emmagatzemament Energètic (amb seu a Càceres) i que va ser acordat entre Espanya i Portugal per poder abordar millor la transició energètica i en què participa el seu departament.

Morant ha insistit que Espanya és un país que produeix més energia neta i renovable de la que consumeix i s’ha d’investigar per poder emmagatzemar-la i transportar-la