Guerra a Ucraïna

L’acord entre Rússia i Ucraïna per a l’exportació de gra es prorroga quatre mesos

Així ho ha anunciat Kíiv, que afirma que les Nacions Unides i Turquia continuaran com a garants

La resta de les parts encara no s’han pronunciat

  • Guerra Rússia-Ucraïna avui: Última hora de la invasió de Putin, en directe

L’acord entre Rússia i Ucraïna per a l’exportació de gra es prorroga quatre mesos
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El Govern d’Ucraïna ha anunciat aquest dijous que l’acord al qual es va arribar al juliol amb Rússia per a l’exportació de gra des de ports ucraïnesos es prorrogarà durant 120 dies, si bé ni Moscou ni les parts garants s’han pronunciat al respecte.

«La iniciativa per al transport segur de productes agrícoles al mar Negre s’ha estès 120 dies», ha indicat el ministre d’Infraestructura d’Ucraïna, Oleksander Kubrakov, en un missatge publicat al seu compte a la xarxa social Facebook. Així, ha dit que «la decisió acaba de ser presa a Istanbul» i ha afegit que «les Nacions Unides i Turquia continuen com a garants de la iniciativa». Les negociacions s’havien intensificat recentment davant l’expiració de l’acord vigent aquest dissabte.

En aquest sentit, ha revelat que Kíiv havia advocat per estendre la iniciativa «durant almenys un any» i incloure-hi el port de Mikolaiv, i ha remarcat que Ucraïna «espera resposta».

Kubrakov ha defensat que «les exportacions agrícoles ucraïneses continuen sent una eina efectiva per fer front a la crisi global d’aliments» i ha destacat que des de l’entrada en vigor de l’acord s’han exportat més d’onze milions de tones de productes a 38 països del món. «És una quantitat significativa, però no és suficient. El mercat global no pot reemplaçar a curt termini els productes agrícoles ucraïnesos. Alhora, és impossible incrementar el nostre menjar per al món», ha explicat el ministre ucraïnès.

«També és important garantir l’operació efectiva del Centre Conjunt de Coordinació. Han presentat les seves propostes per solucionar els problemes existents. Hem d’utilitzar tot el potencial d’exportació dels nostres ports perquè el món rebi ràpidament les quantitats de menjar que necessita», ha conclòs.

Notícies relacionades

Kubrakov ha indicat, a més, al seu compte a Twitter que l’acord «és un altre pas important en la lluita global contra la crisi alimentària». «Estem esperant l’anunci oficial dels líders de les Nacions Unides i Turquia», ha ressenyat, sense que Rússia s’hagi pronunciat per ara.

Rússia i Ucraïna van firmar, el 22 de juliol, un acord després de la mediació de Turquia i les Nacions Unides per desbloquejar l’exportació de gra i fertilitzants, pacte que va quedar interromput breument per les acusacions de Moscou contra Kíiv per suposades amenaces a la seguretat del corredor. Finalment, Moscou va anunciar la seva tornada a l’acord després de citar «garanties» ucraïneses, si bé Kíiv va negar haver fet concessions.