Estats Units

Trump diu que «avui» serà un dia molt important hores abans de citar-se amb la premsa a Florida

S’espera que l’expresident anunciï avui la seva intenció de postular-se com a candidat republicà a la Casa Blanca

Trump diu que «avui» serà un dia molt important hores abans de citar-se amb la premsa a Florida
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’expresident dels EUA Donald Trump pot donar aquest dimarts el tret de sortida a la carrera per la candidatura presidencial republicana per al 2024 amb un «important anunci», però les últimes enquestes diuen que el governador de Florida, Ron DeSantis, és ara el preferit dels electors.

«¡Tant de bo avui resulti ser un dels dies més importants en la història del nostre país!», va escriure Trump a la xarxa social Thruth a primeres hores d’aquest dimarts.

Trump ha convocat la premsa a un acte que tindrà lloc aquest dimarts a la seva mansió a Palm Beach, al sud-est de Florida, perquè sigui testimoni d’un «important anunci», que es dona gairebé per segur que serà la seva intenció de postular-se com a candidat.

Si és així, serà el primer polític en destapar les seves intencions de cara a les eleccions presidencials del 2024.

Però ja s’entreveuen altres possibles aspirants en el camp republicà, com el governador DeSantis o l’exvicepresident dels EUA Mike Pence, els dos antics aliats de Trump, qui ara els considera uns traïdors per diferents motius.

DeSantis, favorit

Una enquesta d’una organització conservadora que busca abolir els impostos, Club for Growth, realitzada entre electors de diversos estats, mostra que elegirien DeSantis en un duel amb Trump per la candidatura presidencial republicana.

El portal Florida Politics va recollir aquest dimarts els resultats de l’esmentada enquesta a Florida, Geòrgia, Iowa i New Hampshire, que mostren que DeSantis superaria Trump en intencions de vot si aquesta fos l’opció en unes primàries republicanes.

A Florida, DeSantis té un 56% de preferències i Trump un 30%, a Geòrgia el resultat és 55% davant 35%, a New Hampshire, 52% davant 37% i a Iowa, 48% davant 37%.

A Texas, una enquesta de CWS Research sobre les intencions de vot de potencials contendents en les primàries mostra a DeSantis per davant, amb un 43% de suport davant el 32% aconseguit per l’expresident, afegeix el portal d’informació política.

Fins i tot en els sondejos a nivell nacional, diu aquest mitjà, el governador de Florida li porta la davantera a l’antic inquilí de la Casa Blanca, com un de YouGov en el qual li treu set punts.

Tot i que no ho ha confirmat, DeSantis, que acaba de ser reelegit com a governador per quatre anys més, ha donat senyals que les seves ambicions polítiques no se circumscriuen en aquest estat.

La victòria amb un 59% dels vots davant el demòcrata Charlie Crist i haver liderat un triomf republicà als llocs més importants en joc en les eleccions intermèdies a Florida van reforçar DeSantis com l’estrella ascendent en el Partit Republicà.

Notícies relacionades

Trump, que el va aixecar a la governació quan era gairebé un desconegut, ha atacat en els últims mesos DeSantis, de qui va dir recentment que el seu acompliment ha sigut «el d’un governador mitjà».

Malgrat les crides des de les files republicanes perquè esperi a què s’hagi definit per complet la composició del Congrés després de les eleccions intermèdies i les crítiques rebudes pel mal acompliment d’alguns dels candidats recolzats per ell, Trump, de 76 anys, va mantenir la seva convocatòria per avui a Mar-a-Lago.