Geopolítica

Xi i Biden es reuneixen amb Taiwan de rerefons

Els dos líders es trobaran per primera vegada des de la pandèmia

Xi i Biden es reuneixen amb Taiwan de rerefons
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els líders globals s’han citat davant les blanques platges de Bali per mirar de calmar un món convuls però és improbable que d’aquest paradís que atrau ioguis i altres buscadors de la pau interior surti la recepta per acabar la guerra d’Ucrania o greixar les relacions bilaterals entre la Xina i els Estats Units. La inflació galopant, l’amenaça de l’enèsima recessió global, l’alerta nuclear a Ucraïna i Corea del Nord, l’escalfament global... No li falten problemes al món i s’espera que la reunió entre Xi Jinping i Joe Biden almenys en mitigui alguns.

Sobre la cimera a Indonèsia del G-20 va planejar el morbo d’una trobada entre Vladímir Putin i Volodímir Zelenski però tots dos han caigut del cartell en les últimes setmanes. El president rus va renunciar i l’ucraïnès hi participarà per videoconferència. Aquest forat serà ocupat per Xi i Biden, que arriben a Bali en el seu millor moment. El primer va rebre en el recent congrés el seu tercer i inèdit mandat al capdavant del partit i els resultats de les eleccions han somrigut al segon quan temia el desastre.

El G-20 ha tingut en l’ASEAN, el grup de nacions del sud-est asiàtic, el seu teloner. A Phnom Penh, la capital cambodjana, Pequín i Washington es van obstinar per ampliar la seva influència en una zona clau del continent. El pols continuarà a Bali. Pequín ha confirmat que Xi es reunirà amb els seus homòlegs francès, senegalès i argentí, però seran uns quants més perquè s’acumulen els deures pendents per a la diplomàcia xinesa després de l’autoimposada aturada de la covid. Biden encara lluita per recuperar el centre de l’escena global que desdenyava el seu predecessor, Donald Trump, i recomponent els ponts d’aquella política aïllacionista.

Vells coneguts

Biden i Xi són vells coneguts. Fa més d’una dècada, en un viatge a Pequín com a vicepresident, el primer aclaria que «l’auge de la Xina no és només positiu per a la Xina sinó per als Estats Units i l’ordre mundial». Fa dos anys qualificava Xi de «perdonavides». No hi ha millor resum de la deriva de les relacions bilaterals. El millor que es pot dir de Xi i Biden és que, a diferència dels últims anys de Trump, mantenen la comunicació oberta. Des que Biden va guanyar les presidencials han parlat per telèfon cinc vegades i aquesta serà la seva primera trobada personal.

Notícies relacionades

Però aquesta comunicació fluida no ha resolt cap dels plets. L’última trucada va ser jutjada com a constructiva per les dues parts i pocs dies després aterrava a Taipei la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi. No hi ha cap qüestió que descompongui més Pequín que Taiwan, i Washington insisteix que manté la seva vella política mentre s’escarrassa a vulnerar-la: són habituals les delegacions polítiques a Taipei, augmenta en freqüència i volum la venda d’armes, Biden torpedina l’«ambigüitat estratègica» que ha apuntalat la pau a l’estret durant quatre dècades i cada cop més veus a Washington demanen el principi d’una única Xina.

Biden ha anticipat que aclarirà a Xi quines són les seves línies vermelles, preguntarà per les xineses i després determinarà si entren en conflicte. I si és així, «pensarem com resoldre’l». La Xina ha demanat respecte a la coexistència pacífica i la cooperació beneficiosa de tots dos. A l’enquistat problema taiwanès s’afegeix l’intent nord-americà d’escanyar la indústria xinesa de semiconductors i microxips.