‘Midterms’ 2022

Eleccions als EUA: Obama, al capdavant de l’artilleria demòcrata per mirar de frenar l’onada republicana

L’expresident és l’actiu polític més buscat pels candidats, que han guardat distàncies amb Biden

Aquest dissabte els dos protagonitzaven el seu únic acte conjunt a Pennsilvània, estat que també visitava Trump

Eleccions als EUA: Obama, al capdavant de l’artilleria demòcrata per mirar de frenar l’onada republicana

Quinn Glabicki / Reuters

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Un dia, dos estats, tres presidents, quatre mítings. L’agenda d’actes de campanya d’aquest dissabte de Joe Biden, Barack Obama i Bill Clinton ha sigut la millor mostra de l’esforç demòcrata en la recta final cap a les eleccions legislatives que els Estats Units celebren aquest dimarts de desplegar l’artilleria política pesada en un últim esforç de mobilitzar els votants i, potser, esgarrapar algun vot indecís. I en aquest afany cap figura es considera més vital i útil per a la formació que l’expresident Obama, en qui es dipositen les esperances per mirar de contenir el que, segons avancen les enquestes, podria ser una onada republicana que s’estengui més enllà de l’anticipat control de la Cambra baixa.

L’aposta per Obama és, per moltes raons, natural. Com han explicat estrategs, l’expresident, de 61 anys, no ha abusat del primer pla que podria haver ocupat després d’abandonar la Casa Blanca. Manté el seu poder d’oratòria. I tot i que es considera que la seva veu ha perdut una mica de pes entre els joves i la coalició racial que el van portar fins a la presidència, resulta atractiva per a molts votants de mitjana edat menys preocupats per les seves accions i decisions polítiques mentre va ocupar el càrrec. Ha posat la seva veu i la seva imatge per anuncis de 25 candidats.

L’expresident ha aconseguit a més amb el missatge dels seus mítings superar el que molts demòcrates consideren que ha sigut un error d’estratègia del partit. Obama ha estat responent de manera efectiva a atacs conservadors en qüestions com la inflació i el crim. I ho ha fet sense abandonar missatges sobre l’avortament o l’amenaça que els extremistes republicans estan plantejant a la integritat del sistema democràtic, una de les qüestions en què està bolcant el seu treball. Recentment, Obama ha estat mantenint en privat reunions amb líders progressistes com el president xilè Gabriel Boric i està organitzant per a finals de novembre una cimera a Nova York amb altres figures emergents de la política i activistes per parlar d’amenaces a la democràcia.

Més popular que Biden

Obama continua disfrutant d’una popularitat superior a la que té ara qui va ser el seu vicepresident. I mentre els baixos índexs d’aprovació de Biden expliquen en part que fins aquest dissabte el president s’hagi mantingut allunyat dels actes de campanya en estats disputats que seran decisius dimarts, com Arizona, Geòrgia, Nevada, Michigan i Wisconsin, Obama els ha visitat tots.

Només aquest dissabte els dos havien planejat una aparició conjunta a Pennsilvània per donar suport tant al candidat a governador, Josh Shapiro, favorit en les enquestes, com a l’aspirant a senador, John Fetterman, en una lluita molt més disputada i amb qui Obama també tenia un altre acte al matí. I aquesta única trobada d’Obama i Biden, així com la presència de Donald Trump a l’estat per recolzar el rival de Fetterman, Mehmet Oz, demostra la transcendència de la lluita per aquest escó per al control de la Cambra alta, l’únic en joc en un estat que Biden va guanyar el 2020 i on es retira un senador republicà.

Altres figures

Obama és el pes pesant però no l’únic que els demòcrates estan llançant per impulsar aquest esforç final. Dos dies després que ho fessin Hillary Clinton i la vicepresidenta Kamala Harris, aquest dissabte arribava a Nova York Bill Clinton per donar suport a la governadora Kathy Hochul, amb una carrera al progressista estat contra el republicà Lee Zeldin que s’ha posat molt més complicada del que s’esperava.

Bernie Sanders, encara una força fonamental per mobilitzar progressistes i votants de classe treballadora, ha estat als 81 anys fent un ‘tour’ de gairebé 20 mítings en vuit estats que es tanca aquest diumenge també a Pennsilvània. A més, hi ha actes de campanya de la primera dama, Jill Biden, i de figures com la senadora Elizabeth Warren. I la carrera de Fetterman va aconseguir un impuls que va arribar des de fora de la política quan va rebre el suport de la influent Oprah Winfrey, la dona que precisament va llançar a la fama televisiva el doctor Oz.

Interessos personals de Trump

Per a Trump els actes d’aquesta recta final de campanya tenen un fort component personalista. Tret de la visita aquest dissabte a Pennsilvània, l’exmandatari també ha evitat com Biden fer aparicions amb candidats en estats clau i disputats. I la seva penúltima aparició pública abans de la de dilluns a Ohio serà diumenge amb el senador Marco Rubio, que porta un còmode avantatge sobre el seu rival demòcrata a Florida. És un estat que s’ha anat allunyant de la seva condició de frontissa i s’inclina cada vegada més cap al costat republicà. Però és també l’estat on hi ha qui podria presentar més competència per a Trump en una potencial lluita per la candidatura presidencial republicana del 2024: el governador Ron DeSantis, que oferirà un míting enfrontat al de l’expresident.

Notícies relacionades