Diferències entre els dos països

Macron rep Scholz en un moment de relacions fredes entre París i Berlín

París defensa que la UE posi en marxa un mecanisme similar al de l’anomenada «excepció ibèrica» per limitar el preu del gas que s’utilitza per a la generació d’electricitat, mentre que Berlín és un dels que s’hi oposa frontalment

Macron rep Scholz en un moment de relacions fredes entre París i Berlín

AFP

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

El president francès, Emmanuel Macron, rebrà aquest dimecres el canceller alemany, Olaf Scholz, en un moment en què les relacions entre París i Berlín no passen el millor moment, amb tensions en diversos àmbits.

L’Elisi va confirmar aquest dimarts que la trobada, un dinar de feina, es desenvoluparà per tractar assumptes com la defensa, l’economia i l’energia, «amb l’objectiu de reforçar les cooperacions franco-alemanyes». La reunió es produeix després del viatge de Macron a Berlín el passat dia 3 i després del Consell Europeu de dijous passat, va afegir l’Elisi en un comunicat, en què també va assenyalar que els dos dirigents abordaran «els desafiaments comuns» que els dos països «hauran d’afrontar en el decenni pròxim i la millor manera de respondre de manera unida i solidària». La guerra a Ucraïna també figurarà en el menú de treball, «amb el mateix esperit de suport indefectible» a Kíiv.

L’Elisi va assegurar que Scholz «donarà compte de les decisions preses en la conferència sobre la reconstrucció d’Ucraïna» que té lloc aquest dimarts a Berlín, organitzada en el marc de la presidència alemanya del G-7.

Eix franco-alemany

Però la trobada servirà sobretot per rellançar l’eix franco-alemany, una cosa deteriorada per les diferències entre els dos països a l’hora d’afrontar reptes com la solidaritat europea, l’explosió dels preus de l’energia i la cooperació en matèria de defensa.

Símptoma d’aquest refredament va ser la suspensió aquest dimecres del consell de ministres bilateral que havia de tenir lloc al castell de Fontainebleau, que anava a ser el primer de Scholz i que va ser retardat diverses setmanes.

Des de l’escut antimíssils que ha llançat Berlín, el futur avió de combat europeu o la forma d’afrontar la crisi energètica són alguns dels elements que han distanciat els dos motors de la construcció europea.

Notícies relacionades

París defensa que la UE posi en marxa un mecanisme similar al de l’anomenada «excepció ibèrica» per limitar el preu del gas que s’utilitza per a la generació d’electricitat, mentre que Berlín és un dels que s’hi oposa frontalment.

Per la seva banda, fa setmanes que, Scholz, dona el seu suport a Espanya i Portugal amb el projecte de gasoducte MidCat, finalment abandonat per l’oposició de Macron i substituït pel BarMar, un corredor d’hidrogen entre Barcelona i Marsella.