Bloqueig fronterer

Finlàndia avala la construcció d’una tanca a la frontera amb Rússia

La proposta ha tingut un suport unànime i té per objectiu frenar la immigració il·legal

Finlàndia avala la construcció d’una tanca a la frontera amb Rússia

Agencia EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern finlandès ha aconseguit el suport de tots els partits polítics per construir una tanca de seguretat en els trams més vulnerables de la seva frontera amb Rússia, amb l’objectiu de frenar la immigració il·legal i l’arribada massiva de migrants.

La mesura, proposada inicialment per la Guàrdia de Fronteres finlandesa, va ser recolzada per tots els grups parlamentaris durant una reunió consultiva que va mantenir l’Executiu dimarts a la tarda amb els líders de la resta de partits polítics.

«Es tracta de poder assegurar-nos que la frontera està ben vigilada i de ser capaços d’anticipar-nos al que hi pugui ocórrer», va afirmar a la premsa la primera ministra finlandesa, Sanna Marin.

Quatre anys d’edificació

El projecte, els detalls del qual encara han de ser concretats, contempla la construcció d’una tanca de seguretat de diversos metres d’altura amb concertines a la seva part superior i càmeres de videovigilància en els trams fronterers considerats de més risc.

En conjunt, el reixat tindrà una extensió total d’entre 130 i 260 quilòmetres, cosa que suposa entre el 10% i el 20% dels 1.340 quilòmetres de frontera que separen Finlàndia i Rússia.

Està previst que les obres durin prop de quatre anys i suposin un desemborsament de «diversos centenars de milions d’euros», segons estimacions de la guàrdia fronterera.

Inicialment es construirà un tram de prova d’uns tres quilòmetres a la frontera del sud-est finlandès, la més transitada per la seva proximitat amb Sant Petersburg, amb un cost d’uns sis milions d’euros.

Inversió de milions d’euros

Finlàndia, que té la frontera amb Rússia més llarga de la Unió Europea (UE) i la segona d’Europa (després de la d’Ucraïna), respon així a l’augment de les tensions amb Moscou arran de la invasió russa d’Ucraïna i del procés d’adhesió de Finlàndia i Suècia a l’OTAN.

El Kremlin ha advertit reiteradament Hèlsinki que el seu ingrés a l’Aliança Atlàntica tindrà greus conseqüències, per la qual cosa el Govern finlandès tem que Rússia pugui orquestrar una crisi migratòria similar a la que va tenir lloc a la frontera entre Polonia i Bielorússia a finals del 2021.

Per això, l’Executiu finlandès va aprovar el juliol passat amb caràcter d’urgència una sèrie de reformes legals que li permetin fer front a una eventual arribada massiva d’immigrants a la seva frontera.

Aquestes esmenes recullen una disposició legal per permetre la construcció de tanques i un altre tipus de barreres a la frontera per augmentar la seguretat nacional.

Notícies relacionades

També inclouen la possibilitat de prohibir temporalment el dret a mantenir-se i circular en àrees pròximes a la frontera en circumstàncies excepcionals, per exemple en cas d’afluència massiva d’immigrants.

Així mateix, permet centralitzar en alguns punts determinats de la frontera la recepció de sol·licituds d’asil, cosa que suposaria el tancament de la resta d’encreuaments fronterers als refugiats.