Drets humans

Desapareix l’atleta iraniana que va competir en escalada sense el vel obligatori

Segons el mijtà dissident persa ‘IranWire’, Elnaz Rekabi ha sigut detinguda i enviada cap a la presó d’Evin, on la República Islàmica empresona els seus presos polítics

Desapareix l’atleta iraniana que va competir en escalada sense el vel obligatori

AFP

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

L’atleta iraniana que aquest diumenge va competir a Seül, Corea del Sud, sense el vel obligatori que imposa el seu país, ha desaparegut durant la matinada d’aquest dimarts. Elnaz Rekabi –que va quedar quarta en el campionat asiàtic d’escalada– havia de tornar a l’Iran dimecres amb els seus companys, però ha perdut totes les seves vies de comunicació, expliquen els seus pròxims.

Segons el mitjà iranià dissident ‘IranWire’, l’escaladora ha sigut segrestada i detinguda a l’ambaixada de l’Iran a Corea del Sud. Des d’allà, aquest dimarts, serà enviada de tornada a la República Islàmica.

«L’Elnaz va decidir participar en la competició sense el hijab fa un mes –just quan van començar les protestes per la mort de la jove Mahsa Amini, de 22 anys, en mans de la policia moral–», ha explicat a ‘IranWire’ una persona anònima pròxima a l’esportista. 

«Després de la competició, va decidir no demanar asil a Corea, perquè el seu marit és a l’Iran, i ella volia tornar a casa», explica aquesta font, que assegura que, dilluns, el cap de la federació iraniana d’escalada va enganyar Rekabi perquè s’entregués a l’ambaixada iraniana a Seül. Per convèncer-la, l’home li va dir que, si es presentava a l’edifici consular, la seva tornada a l’Iran seria segura i sense sobresalts. 

Ara, després de la seva detenció, Rekabi serà enviada directament a la presó d’Evin, segons ‘IranWire’. Evin, a Teheran, és on la República Islàmica empresona els seus presos polítics i és la presó que es va incendiar aquest cap de setmana passat en circumstàncies encara no aclarides. En aquest incendi, segons les autoritats iranianes, van morir vuit persones

«Perquè no hi hagi multituds a l’aeroport, sembla que l’Elnaz viatjarà sola un dia abans del que estava previst. Esperem que pugui ser rescatada a l’aeroport de Seül, abans d’embarcar», diu aquesta persona anònima al mitjà dissident iranià.

Violència a casa

Violència a casaMentrestant, la violència i la repressió en les protestes continuen a l’Iran un mes després del seu inici. Segons estimacions independents, el nombre de morts supera ja els 230, tot i que la xifra podria ser més elevada: les autoritats iranianes no donen una xifra exacta i són organitzacions de drets humans, exiliades fora del país, les que intenten recopilar el nombre de morts.

Durant les últimes setmanes, la repressió policial i dels Basij –un cos paramilitar compost en part per antics convictes i criminals lleials al règim– ha anat en augment, sobretot en atacs contra joves estudiants d’institut i universitaris, que lideren la revolta. 

Notícies relacionades

Davant d’això, la Unió Europea va adoptar aquest dilluns sancions contra 11 oficials iranians i quatre institucions governamentals de la República Islàmica, entre les quals s’inclou la policia moral del país. 

L’Iran, que culpa de les manifestacions els «enemics estrangers», ha condemnat aquestes noves mesures. «La UE ha adoptat noves sancions supèrflues contra ciutadans iranians. Són un acte destructiu i no calculat, basat en una desinformació descontrolada. Els disturbis i el vandalisme no són tolerats enlloc; L’Iran no n’és una excepció», va dir aquest dilluns el ministre d’Exteriors iranià, Hossein Amir-Abdollahian.