Orient Mitjà

El kurd Abdelatif Rashid, designat com a nou president de l’Iraq

L’exministre de Recursos Hídrics succeeix en el càrrec Barham Saleh enmig d’una forta crisi política

El kurd Abdelatif Rashid, designat com a nou president de l’Iraq
1
Es llegeix en minuts

El kurd Abdelatif Rashid, antic ministre iraquià de Recursos Hídrics, va ser elegit aquest dijous pel Parlament com el nou president de l’Iraq i succeeix en el lloc Barham Saleh, enmig d’una apressant crisi política al país, va informar la televisió oficial iraquiana.

Rashid va ser elegit en la segona ronda de la votació al Parlament amb 162 vots, dels 329 escons que conformen la cambra, mentre que Barham Saleh, que va assumir el càrrec de president l’octubre del 2018, va obtenir 99 vots i 8 paperetes més van ser declarades nul·les, segons la font.

A la sessió del Parlament, el quart ple que se celebra per elegir el cap d’Estat després del fracàs de les tres sessions anteriors a causa de la falta de quòrum i altres impediments causats per profundes divergències existents entre els principals grups polítics, hi han acudit avui 269 diputats.

Segons el sistema sectari establert a l’Iraq després de la caiguda del dictador Saddam Hussein, el 2003, el president del Parlament ha de ser un musulmà sunnita; el primer ministre, un xiïta, i el cap d’Estat, un kurd.

El primer ministre iraquià, Mustafa al-Kadhimi, va reaccionar ràpidament després de l’elecció i va felicitar Rashid pel seu nou lloc, li va desitjar «èxit en la seva missió» i va fer una crida a «totes les forces polítiques a cooperar i oferir-li suport».

El desembre del 2010, Rashid va ser nomenat assessor principal de la Presidència de la República, càrrec que va ocupar fins a la seva elecció com el nou cap d’Estat.

Notícies relacionades

El polític kurd, que va estudiar al Regne Unit, és opositor al règim d’Al Baaz del dictador iraquià Saddam Hussein i pròxim a la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK), un dels dos principals partits que controlen la regió del Kurdistan iraquià, al nord del país.

Nascut el 1944 en la governació de Sulaimaniyah, al Kurdistan iraquià, Rashid va ocupar el càrrec de ministre de Recursos Hídrics en el primer Govern iraquià després de la caiguda del règim de Saddam Hussein, el 2003, fins al 2010.

Temes:

Iraq