La invasió russa

Biden no creu que Putin vulgui utilitzar armament nuclear tàctic a Ucraïna

El dirigent dels EUA considera que l’ofensiva del Kremlin va ser un error de judici, tot i que afirma que el seu homòleg rus és «un actor racional»

Biden no creu que Putin vulgui utilitzar armament nuclear tàctic a Ucraïna
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha dit aquest dimarts que no creu que el seu homòleg rus, Vladímir Putin, vulgui usar armament nuclear tàctic en la guerra d’Ucraïna tal com ha amenaçat, tot i que va assegurar que si això passa, els EUA tenen una resposta preparada.

En una entrevista televisada al canal CNN, Biden també ha indicat que la decisió de Putin d’envair Ucraïna va ser un error de judici, tot i que va assegurar que el seu homòleg rus és «un actor racional». «Crec que és un actor racional que va cometre un error de judici significatiu», ha dit el president nord-americà.

Biden ha qualificat Putin de racional, però ha explicat que el mandatari rus s’esperava que els ucraïnesos el rebessin amb els braços oberts i que això va ser un gran error de judici que ha derivat en un conflicte de les dimensions que s’estan veient aquests dies.

Irresponsabilitat

Tot i que el mandatari demòcrata no creu que Rússia vulgui utilitzar armes nuclears a Ucraïna, ha assegurat que amenaçar d’utilitzar-les com ha fet Putin és irresponsable i pot comportar errors «catastròfics». Tot i així, ha evitat respondre a la pregunta de quina seria la resposta dels Estats Units en cas d’una escalada nuclear del conflicte.

La setmana passada, Biden va dir que el món és més a prop que mai de l’Harmagedon des de la crisi dels míssils de Cuba el 1962, en plena Guerra Freda.

Notícies relacionades

«Per primera vegada des de la crisi dels míssils de Cuba, tenim l’amenaça d’una arma nuclear si les coses continuen anant de la manera com han anat fins ara», va dir Biden en un esdeveniment de recaptació de fons organitzat pel Partit Demòcrata a l’estat de Nova York.

En aquesta ocasió, el president nord-americà va indicar que el seu homòleg rus es troba en una situació en què és difícil trobar una sortida –especialment després dels últims revessos militars a Ucraïna– i que probablement estigui buscant solucions que li permetin salvar la cara.