Intent de magnicidi

Cristina Kirchner vincula l’atemptat amb la causa judicial en contra seu

  • Durant el seu al·legat, la vicepresidenta qualifica de faula el judici per presumpta corrupció

  • Assegura que des dels tribunals es dona «llicència social perquè qualsevol» faci «qualsevol cosa», com mirar de matar-la

Cristina Kirchner vincula l’atemptat amb la causa judicial en contra seu

LUIS ROBAYO

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Jo vaig pensar que aquest judici era per difamar-me o calumniar-me, però a partir de l’1 de setembre (la nit de l’intent de magnicidi), crec que hi pot haver una altra cosa», va assegurar aquest divendres la vicepresidenta argentina Cristina Fernández de Kirchner. Ho va fer durant el seu al·legat en el marc de la causa judicial que se la segueix per suposadament encapçalar una «associació il·lícita» vinculada al negoci de l’obra pública durant els seus Governs (2007-2015). Fernández va assegurar que el fallit atemptat no és aliè al que ella considera una persecució política llançada des dels tribunals. «Des de l’àmbit judicial es dona llicència social perquè qualsevol pugui pensar i fer qualsevol cosa», va assenyalar sobre el moment en què una pistola la va apuntar «a 15 centímetres del rostre».

La vicepresidenta va posar en dubte que «la banda que està detinguda» com a autors materials de l’atac siguin els «autors intel·lectuals» d’un fet que hauria pogut portar aquest país al desastre polític. Quatre joves, entre ells el que va mirar de matar-la, han sigut arrestats i imputats per temptativa d’homicidi agreujat. «Ningú pot pensar que van planificar el que em van fer». La vicepresidenta no va deixar passar l’oportunitat d’assenyalar que un advocat que es desentrampava com a assessor d’un senador de l’oposició de dretes està defensant a integrants d’aquest grup.

Atac al despatx

Fernández de Kirchner va recordar que l’episodi de l’1 de setembre havia estat precedit per un acte de violència, l’atac contra el seu despatx en el Senat durant 40 minuts i «sense que cap força ho impedís», així com execucions simbòliques a l’espai públic teatralitzades per un grup d’ultradreta.

Notícies relacionades

Respecte a la causa judicial, per la qual el fiscal Diego Luciani va demanar 12 anys de presó i la seva inhabilitació permanent, la vicepresidenta va assegurar que se li ha negat el dret a la defensa. Al seu criteri, el procés és una «faula» que, a més, s’ha portat endavant al marge de la Constitució. «¿Impunitat? Jo em sento molt intranquil·la, en estat d’indefensió amb aquesta justícia».

Va assenyalar respecte a això els fiscals i jutges que visitaven «assíduament» el llavors president, Mauricio Macri. També va posar en relleu el fet que Luciani i un dels integrants del tribunal que ha d’emetre la sentència «jugaven junts a futbol» en un predi de Buenos Aires de l’exmandatari.