Intercanvi de presoners

Els Estats Units confirmen l’alliberament del seu últim presoner a l’Afganistan

Mark Frerichs ja es troba a Qatar després d’un intercanvi amb els talibans en què Washington ha alliberat el narcotraficant Haji Bashir Noorzai, aliat dels islamistes radicals

Els Estats Units confirmen l’alliberament del seu últim presoner a l’Afganistan

EFE / STRINGER (Efe)

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president dels Estats Units, Joe Biden, va confirmar l’alliberament aquest dilluns de Mark Frerichs, considerat l’últim presoner nord-americà en mans dels talibans i que es troba ja a Qatar, després d’un intercanvi de presos amb el grup islamista.

En un comunicat, Biden, que es troba el Regne Unit per assistir al funeral de la reina Isabel II, va explicar que ha parlat amb la germana de l’ara exostatge per comunicar-li la notícia. I va reconèixer que el seu país va haver de prendre «decisions difícils» per fer que les negociacions amb els talibans arribessin a bon port.

Anteriorment, el ministre interí d’Exteriors afganès, Amir Khan Muttaqi, havia anunciat l’alliberament de Frerichs a canvi de la posada en llibertat per part dels EUA del narcotraficant Haji Bashir Noorzai, un important aliat dels fonamentalistes i reclòs en una presó nord-americana durant disset anys.

Salut «estable»

En una trucada amb periodistes, funcionaris d’alt rang de l’Administració nord-americana van afirmar que, després d’un examen mèdic preliminar, l’estat de salut de Frerichs és «estable». Van assenyalar que les negociacions amb els talibans van ser «dures» i que han durat mesos.

Van decidir acceptar la condició del grup islamista d’alliberar Noorzai per aconseguir la posada en llibertat del nord-americà després de consultar amb experts i veure que l’excarceració del narcotraficant no suposava cap risc per als EUA.

La font va detallar que després del bombardeig l’agost que es va cobrar la vida del líder d’Al-Qaida, Ayman al Zawahiri, els EUA van transmetre els talibans que si li passava alguna cosa a Frerichs els atribuiria tota la responsabilitat.

L’exostatge és un veterà de les Forces Armades nord-americanes que estava treballant com a enginyer civil en projectes de desenvolupament a l’Afganistan quan va ser segrestat pels talibans. El passat gener quan es complien dos anys de la seva captura, Biden va exigir als talibans el seu alliberament i els va advertir que no es produiria cap reconeixement internacional si el seu compatriota no era alliberat.

Notícies relacionades

El reconeixement del Govern talibà, que va prendre el poder a Kabul el 15 d’agost del 2021, és un dels principals obstacles a què s’enfronten els islamistes, una situació que impedeix l’accés a ajuda internacional o als seus fons a l’estranger.

Per la seva banda, Noorzai és un important aliat dels talibans des dels inicis de la formació del grup insurgent el 1994 i ha sigut un dels seus principals donants, molt pròxim al fundador de l’organització, mul·là Mohamed Omar.