Llei islàmica

Una noia de l’Iran, en coma després d’una pallissa per no portar el vel «correctament»

Mahsa Amini, de 22 anys, va ser detinguda per la policia de la moral i «reeducada» partint de l’enduriment de la llei que, des de 1979, obliga les dones a vestir el hijab

Una noia de l’Iran, en coma després d’una pallissa per no portar el vel «correctament»

EFE/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Una jove iraniana de 22 anys, Mahsa Amini, ha sigut declarada en coma cerebral després de ser detinguda dimarts d’aquesta setmana a Teheran per la policia moral del país persa. Segons la policia, Amini portava el vel obligatori a l’Iran des de la instauració de la República Islàmica el 1979– massa baix i sense cobrir-li el cap.

A la capital iraniana és normal veure moltes dones amb el vel caigut a sobre dels cabells i sense tapar-se completament, com sí que fan els sectors més conservadors dins de l’islam. Amb alguns governs moderats iranians, la policia va deixar de perseguir i intentar castigar aquestes dones.

Tot això ha canviat, però, amb el nou executiu d’Ebrahim Raisi, ultraconservador i que va guanyar les eleccions l’any passat. Des de la seva victòria, la policia de la moral ha iniciat una campanya de detenció i multa les dones «que no portin el hijab d’una manera adequada».

Va ser el cas de la jove Amini. Segons ha explicat el seu germà al mitjà dissident iranià IranWire, la noia va ser parada en ple carrer i ficada en una furgoneta de la policia. «Em van dir que se l’emportaven a comissaria a fer-li una classe de ‘reeducació’ i que en una hora la deixarien sortir», recorda el seu germà, Kiarash.

«Quan vaig arribar a l’edifici, vaig veure 60 o 70 persones portant roba per a les dones detingudes a l’interior. Algunes van ser alliberades, i llavors vam començar a sentir crits a l’interior. Vam colpejar les portes i llavors van sortir agents a pegar-nos amb bats i a llançar-nos gas pebre», continua Kiarash, que en aquell moment va veure com de l’interior de la comissaria sortia una ambulància. A dins hi havia la seva germana.

Aturada cardíaca

Aturada cardíaca

Notícies relacionades

A l’hospital, els metges li van dir a Kiarash que la seva germana havia patit una aturada cardíaca i, tot i que havien pogut reanimar el cor de la noia, el seu cervell havia deixat de funcionar. «La cara de al Mahsa està destrossada. Les seves cames estan blaves i inflades. Ja no tinc més a perdre a partir d’ara. Faré que tot l’Iran s’assabenti del que ha passat. Mentre jo soc perseguit per la policia, la meva germana està atrapada al llit de l’hospital», diu el jove a IranWire.

«Intento trobar paraules per a l’odi i la ràbia que tinc ara mateix. La trista veritat és que les dones iranianes estem en guerra amb la República Islàmica cada dia quan sortim de casa, tot i que no ho sapiguem. La veritat és que el nostre país està ocupat, i que hem d’unir-nos i estar juntes perquè cap més sigui una víctima», ha dit aquest divendres, quan s’ha conegut el cas, l’activista civil iraniana Shima Babaei.

Temes:

Iran