Retallada de gas

Portugal i Espanya estrenyen llaços davant la crisi de l’energia

  • Els ministres de Defensa i Exteriors s’han reunit aquest dimecres a Lisboa per defensar una interconnexió gasística més gran amb Europa a través del Midcat

  • Les recents iniciatives conjuntes en matèria energètica han permès un acostament entre els dos països i més pes dins de la Unió Europea

Portugal i Espanya estrenyen llaços davant la crisi de l’energia
2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Portugal i Espanya continuen entossudits a reforçar la seva aliança davant la crisi energètica i els problemes de proveïment de gas derivats del conflicte a Ucraïna. Els ministres de Defensa i d’Exteriors dels dos països s’han reunit aquest dimecres a Lisboa per definir una estratègia conjunta en matèria de seguretat i de relacions exteriors, en la qual també s’ha tractat la necessitat de continuar pressionant França per a la conclusió del gasoducte Midcat. Una connexió que reduiria l’aïllament de la península Ibèrica en matèria d’energia i que contribuiria a frenar la dependència del gas rus a la Unió Europea (UE).

El ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, ha destacat després de la reunió la voluntat d’Espanya i Portugal d’aportar propostes que ajudin a la resta de la UE. «Propostes com el Midcat busquen el que els dos països hem fet sempre a Brussel·les. Són solucions que ajuden a fer front al xantatge gasístic per part de Vladímir Putin i és jugar europeu, que és el que sempre fem els espanyols i els portuguesos», ha assegurat Albares. El ministre ha recordat que ni Espanya ni Portugal tenen problemes de proveïment energètic, gràcies a la capacitat de regasificació dels dos països, i que el projecte pretén reforçar la «solidaritat europea».

La conclusió del gasoducte Midcat ha sigut defensada també per la part portuguesa, que destaca que no només servirà per al proveïment de gas a la resta d’Europa, sinó també per al transport d’altres energies en el futur. «La qüestió energètica és fonamental. La presidenta de la Comissió Europea ha proposat aquest matí un banc europeu d’hidrogen, la qual cosa ens sembla una excel·lent idea i apunta clarament a una autonomia energètica a través de noves interconnexions. Les posicions de Portugal i Espanya guanyen terreny i són cada vegada més compreses», ha explicat el ministre d’Exteriors portuguès, João Gomes Cravinho.

Unitat ibèrica

Notícies relacionades

La crisi energètica derivada del conflicte a Ucraïna ha acostat els dos països en els últims mesos. Un acostament que ha permès mantenir posicions fermes a Europa, com la proposta per limitar el preu del gas en el mercat ibèric de l’electricitat, que va ser finalment acceptada per la Comissió Europea i que ha contribuït a reduir de forma significativa el preu de la llum als dos països, en comparació amb la resta de la UE. «Volem incrementar el lideratge que Espanya i Portugal tenim en l’àmbit europeu. Els dos països continuarem aportant moltíssimes qüestions, en aquests moments de canvis, per aspirar a un lideratge sòlid i profund a la UE», ha assenyalat la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles.

A més de defensar una postura comuna en l’àmbit energètic, els ministres dels dos països han insistit en la necessitat de continuar recolzant Ucraïna tant en la part armamentística com en la formació de tropes. «Coincidim amb Espanya en la importància de l’entrenament de tropes i continuarem treballant per enfortir aquestes propostes», ha dit la ministra de Defensa portuguesa, Helena Carreiras. Tots dos països també han mostrat una posició conjunta en les relacions amb els països d’Amèrica Llatina i del nord de l’Àfrica, amb especial atenció a la situació al Sahel.

Temes:

Portugal