Nova era al Regne Unit

El Parlament britànic presenta el seu condol i ret lleialtat al nou rei

Carles III visita per primera vegada com a monarca la seu del Legislatiu i lloa el compromís personal dels diputats i lords

El Parlament britànic presenta el seu condol i ret lleialtat al nou rei

MARKUS SCHREIBER / AFP

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

A l’imponent ‘hall’ del palau de Westminster, que al llarg de 900 anys ha sigut testimoni dels grans moments de la història britànica, Carles IIIva celebrar la seva primera visita al Parlament com a rei i nou cap d’Estat. Davant els membres de la Cambra dels Lords i la dels Comuns, reunits excepcionalment en el nou moment de la coreografia constitucional de relleu al tron, el sobirà va ressaltar el paper del Parlament en el sistema democràtic que regeix la nació. «A l’estar aquí avui davant vosaltres puc notar el pes de la història que ens envolta i ens recorda les tradicions vitals del Parlament i la dedicació i el compromís personal dels membres de les dues Cambres en benefici de tots nosaltres», va declarar en un breu discurs en què va tornar a evocar, com exemple a seguir, la figura de la seva mare, Isabel II.

La cerimònia va començar a les 10 del matí amb música de fanfàrria interpretada per les trompetes de la banda del Regiment de Cavalleria i es va acabar en poc menys d’una hora amb els 900 diputats i lords cantant l’himne nacional, demanant que «Déu salvi el Rei». En nom dels presents, els presidents de les dues Cambres van presentar el seu condol i lleialtat al monarca, que estava acompanyat per la seva dona Camil·la, reina consort. Acabat l’acte, tots dos van posar rumb a Edimburg.

Cues quilomètriques i 10.000 policies en acció

Notícies relacionades

El ‘hall’ del palau de Westminster serà el lloc on a partir de dimecres i fins dilluns que ve al matí s’instal·larà la capella ardent d’Isabel II, que estarà oberta fins a les 6.30 del dilluns 19 de setembre, data del funeral d’estat. Els ciutadans podran retre-li un últim homenatge durant quatre dies, però les autoritats adverteixen que hi haurà esperes d’unes quantes hores, fins i tot de tota la nit, amb cues quilomètriques i unes 750.000 persones arribades de fora per acomiadar la sobirana. Un desplegament de 10.000 policies vetllarà per la seguretat i 1.500 membres de l’Exèrcit col·laboraran en el manteniment de l’ordre públic. Des de la xarxa de ferrocarrils i l’organisme que controla el transport de Londres es demana als passatgers que no mirin de viatjar a la capital.

Menjar i carregador del mòbil

La gent que vulgui entrar al palau serà sotmesa a mesures similars a les dels aeroports. Només estarà permès portar una bossa petita per persona, amb una sola cremallera. Es demanarà apagar el mòbil, o almenys el so. Estarà prohibit filmar o fer fotografies. S’exigirà compostura, respecte i silenci, un cop dins el palau, així com una vestimenta apropiada. A la roba no hi podrà haver eslògans polítics o ofensius. Entre la llista d’articles que es recomana portar s’inclou una mica de menjar, ampolles d’aigua transparents, el carregador del mòbil i medicació essencial. No s’admetran ampolles o termos, neveres, sacs de dormir ni cap altre material de càmping. Tampoc s’autoritzen els coets, esprais, cotxets de nen que no siguin plegables, banderes, cartells o missatges publicitaris. Els objectes prohibits que es confisquin no es tornaran. A Hyde Park s’instal·laran pantalles gegants perquè el públic pugui seguir la cerimònia. 

Temes:

Regne Unit