Relleu a Downing Street

Liz Truss succeeix Boris Johnson al capdavant del Govern britànic

La nova primera ministra del Regne Unit, la tercera dona que ocupa aquest càrrec, es va imposar al seu rival, l’exministre de Finances, Rishi Sunak

Liz Truss succeeix Boris Johnson al capdavant del Govern britànic

HANNAH MCKAY / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Liz Truss és, des d’avui dilluns, la nova primera ministra del Regne Unit, tot i que no l’elegida pels britànics per governar el país. Només el 12% dels votants creu que serà una bona cap de govern, mentre que el 52% considera que serà «dolenta» o «terrible», fins i tot pitjor que el seu predecessor, Boris Johnson, segons el sondeig publicat el cap de setmana passat per YouGov. Tal com es pronosticava des de l’inici de les primàries fa gairebé dos mesos, Truss es va imposar amb 81.326 vots (57,4%) a l’exministre de finances Rishi Sunak, 60.399 vots (42,6%).  La victòria, per un marge menor del que s’esperava (Johnson va obtenir en el seu dia el 82,6%, David Cameron, el 67,6%) mostra la divisió dins del partit i qüestiona si Truss té el mandat per realitzar les reformes econòmiques radicals que pretén fer, prioritzant el creixement i el consum, la redistribució i la millora del nivell de vida de les zones deprimides. La successora de Johnson ha sigut aixecada al càrrec per un minúscul percentatge d’afiliats del Partit Conservador. En total van participar 172.437 membres. El 99% dels ciutadans no ha tingut veu ni vot en la seva designació i és molt difícil creure que si s’hagués presentat en unes eleccions generals Truss hagués triomfat.

Complir, complir, complir

 «He fet campanya com a conservadora i governaré com a conservadora», va declarar en el seu discurs després de la victòria. Va retre un encès homenatge a Johnson. «Boris, vas aconseguir el Brexit, vas aixafar Jeremy Corbyn (exlíder laborista), vas portar a terme la vacunació i vas plantar cara a Vladímir Putin. Ets admirat de Kíiv a Carlisle (Anglaterra)». Va parlar de les seves intencions. «Portaré a terme un pla radical per reduir els impostos i potenciar el creixement de la nostra economia. Compliré la crisi energètica, amb les factures de la gent, però tambien amb els problemes en el subministrament d’energia. I compliré amb el servei públic de salut (NHS)». «Complir, complir i complir. Aconseguirem una gran victòria per al Partit Conservador el 2024», van ser les seves paraules finals.

Graham Brady president del Comité1922 (integrat per diputats conservadors sense càrrec al govern), va ser l’encarregat d’anunciar el resultat. Dimarts, Truss, en un avió de les Forces Aèries (RFA), volarà Balmoral, a Escòcia, per rebre l’encàrrec de la reina de formar govern. Abans, Johnson haurà fet el mateix trajecte en un altre avió per acomiadar-se de la sobirana.  Isabel II acull el primer ministre número 15 del seu regnat en un acte cerimonial que fins ara sempre havia tingut lloc al palau de Buckingham. La tradició es trenca per primera vegada a causa de problemes de mobilitat de l’anciana monarca.  Quan torni a Londres, Truss s’estrenarà en el càrrec amb un discurs a la nació a la porta de Downing Street, la seva nova residència, si el temps tempestuós i la pluja previsible no l’obliguen a fer-ho des d’un despatx.

Amb la factura energètica es juga el càrrec

La tercera dona que ocupa la direcció del Govern britànic no disfrutarà del període de gràcia que solen tenir els mandataris acabats de nomenar. La seva prioritat principal serà aprovar immediatament un paquet d’ajudes per afrontar l’augment de les factures energètiques en el qual s’espera que inclogui la congelació de les tarifes del gas i l’electricitat, que a partir de primers d’octubre pujaran un 80%. Truss es proposa abaixar els impostos, una mesura que beneficiarà desproporcionadament, com va reconèixer, els més rics, però ella ho considera «just» perquè així s’incentiva el creixement econòmic. En l’èxit o fracàs d’aquest paquet energètic, Truss s’hi juga el càrrec. Si funciona, podrà arribar a les pròximes eleccions d’aquí a dos anys. En cas contrari, podria quedar fora en qüestió de mesos.

Notícies relacionades

Les circumstàncies en les quals la nova primera ministra es posa al capdavant de l’Executiu són molt difícils. El Regne Unit pateix calamitats similars a les d’altres països pel cost de la vida, les conseqüències de la guerra d’Ucraïna i la crisi energètica, però agreujades pel Brexit, ja que hi ha milions de famílies que ben aviat seran incapaces de pagar les factures mentre els problemes es multipliquen en els serveis públics, com els anuncis de vaga en desenes de sectors. La proposta de reduir els drets dels treballadors en la qual estava treballant el fins ara ministre de Transport, Grant Shapps, pot conduir a un xoc frontal amb els sindicats.

 Inestabilitat política

Truss és la quarta persona que ocupa el càrrec de primer ministre al Regne Unit en vuit anys i la seva designació no acabarà amb aquest llarg període d’inestabilitat política d’una nació que, després de 12 anys de governs conservadors, ha perdut el rumb. Les divisions internes dels ‘tories’ s’han exacerbat al llarg de la campanya de les primeres i les maquinacions no acabaran aquí. Truss no té el suport del seu grup parlamentari. N’hi ha que ja defensen públicament el retorn de Johnson. D’altres especulen amb eleccions anticipades, de les quals parlava l’ultraconservador Daily Express fa uns dies, i fins i tot avançava la data del 5 d’octubre de l’any que ve per a la celebració. Els laboristes van al capdavant en els sondejos i Truss està disposada a aprofitar la majoria actual en la Cambra dels Comuns. Allà tindrà lloc la seva estrena dimecres en la sessió de control davant el cap de l’oposició, Keir Starmer, en l’obertura del nou curs polític. Abans, Truss haurà presidit el primer Consell de Ministres amb el seu equip.