Crisi a l’Afganistan

Dos diplomàtics russos i diverses desenes de civils afganesos moren en un atac a l’ambaixada russa a Kabul

  • «Sens dubte, estem parlant d’un acte terrorista, un acte completament inacceptable», assegura el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov

Dos diplomàtics russos i diverses desenes de civils afganesos moren en un atac a l’ambaixada russa a Kabul

WAKIL KOHSAR

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Diverses desenes de civils afganesos i dos diplomàtics russos de l’ambaixada d’aquest país a Kabul, la capital de l’Afganistan, han mort aquest dilluns al matí en un atac suïcida que tenia per objectiu l’edifici governamental rus. 

«Ha sigut un atac suïcida, però abans que l’atacant pogués arribar al seu objectiu, les nostres forces el van eliminar», ha dit a la premsa el portaveu del Ministeri de l’Interior talibà, Abdul Nafi Takor

Malgrat tot, els guardes de l’ambaixada no van poder evitar que l’home, abans de ser abatut, fes detonar els seus explosius davant de la porta del recinte. Segons la cadena Al-Jazeera, que cita fonts mèdiques, 25 civils afganesos –reunits davant el recinte de l’ambaixada russa per tramitar els seus visats–. Els talibans, que poques vegades donen xifres de civils morts en atacs a l’Afganistan, parlen únicament de «desenes de ferits»

El grup, en el poder al país centreasiàtic des d’agost del 2021, intenta minimitzar aquests atacs, que són constants, per donar una imatge d’estabilitat i seguretat després de la seva victòria l’any passat i el «final», segons van anunciar ells mateixos, de la guerra afganesa.

«Sens dubte, estem parlant d’un acte terrorista, un acte completament inacceptable», ha dit aquest dilluns al matí en roda de premsa el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. Ningú ha reclamat l’autoria de l’atac. Però totes les mirades apunten a l’Estat Islàmic del Gran Khorasan, la filial local del grup gihadista. 

«Esperem que els organitzadors i perpetradors d’aquest atac pateixin el seu degut càstig ben aviat», ha dit el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov.

Atacs constants

Atacs constantsDes de la victòria dels talibans, els combats i la violència a l’Afganistan s’han reduït dràsticament, però no vol dir que s’hagin acabat. Els atacs i atemptats de l’EI són constants al país centreasiàtic i tenen sobretot com a objectiu la minoria hazara del país.

Notícies relacionades

Però els membres de l’EI també ataquen els talibans, i a les zones rurals del sud afganès –on els gihadistes tenen més presència– les emboscades i combats entre talibans i membres de l’Estat Islàmic es produeixen gairebé cada dia. 

L’últim atac del grup va ser divendres a la ciutat d’Herat, on els terroristes van fer detonar, durant la pregària del migdia, un explosiu col·locat dins d’una mesquita. Van morir 18 civils, entre ells un membre important dins de la jerarquia ideològica dels talibans.