Tensió a Àsia

El Japó es rearma amb una despesa militar rècord en un entorn cada vegada més hostil

Les disputes entre la Xina i Taiwan, la invasió russa d’Ucraïna i les amenaces de Corea del Nord posen en alerta el país nipó

El Japó es rearma amb una despesa militar rècord en un entorn cada vegada més hostil

EFE/EPA/Shuji Kajiyama / POOL

3
Es llegeix en minuts
EFE

El Japó ha presentat aquest dimecres un esborrany de pressupost en Defensa per a l’any vinent amb un nivell de despesa rècord en resposta als desenvolupaments armamentístics de la Xina i Corea del Nord i a la guerra d’Ucraïna. El pressupost sol·licitat pel ministeri de Defensa per a l’exercici 2023 ascendeix a 5,59 bilions de iens (39.710 milions d’euros), un 7,5% més que l’any anterior, i inclou una partida indefinida per desenvolupar les capacitats militars en els pròxims cinc anys que elevarà la xifra final a una quantitat major.

El document contempla l’adquisició d’armes de què el Japó no disposava fins ara, com drons de combat o míssils hipersònics i de llarg abast, amb els quals el país aspira a incrementar les seves capacitats per llançar contraatacs en cas de conflicte.

Entorn de seguretat «més complex»

La justificació de la que serà la despesa més gran militar fins ara són els creixents desafiaments que envolten el Japó, entre els quals Defensa destaca la invasió russa d’Ucraïna, els «continus intents de la Xina de canviar l’statu quo» a la regió o la intensificació de les provocacions de Corea del Nord, segons consta al document.

L’agressió russa «sacseja l’ordre internacional», mentre que Pequín «ha aprofundit la seva col·laboració amb Moscou», a més d’intensificar les seves maniobres militars a prop de Taiwan i «no abandonar aparentment l’opció de recórrer a la força» per unificar aquesta illa amb la resta del seu territori, adverteix el ministeri.

El Japó manté disputes territorials amb la Xina i Rússia per la sobirania de diverses illes situades respectivament al sud-oest i al nord de l’arxipèlag nipó, entorn de les quals Tòquio denuncia l’increment d’exercicis militars tant de Pequín com de Moscou, i en alguns casos, maniobres conjuntes de tots dos països.

«No es pot descartar que es doni a l’Indopacífic una situació similar a la que passa a Europa», remarca el document, que també destaca «l’entorn de seguretat cada vegada més complex» al voltant de l’arxipèlag nipó.

En aquest context, el Japó planeja adquirir per primera vegada míssils nord-americans de creuer de llarg abast JASSM (Joint Air-to-Surface Estand-off Missile), capaços de colpejar blancs a uns 1.000 quilòmetres de distància, a més de produir de manera domèstica i a gran escala altres models terra-terra i també per a ús naval.

Capacitats de contraatac

El pressupost inclou la investigació i desenvolupament de míssils hipersònics, un projecte el cost del qual no es detalla i amb què el Japó aspiraria a contrarestar les proves i desplegaments d’aquest tipus d’armes per part de la Xina, Corea del Nord i Rússia.

També es preveu l’adquisició de nous escuts antimíssils PAC i Aegis i de radars navals per millorar la capacitat d’interceptar projectils d’última generació, així com comprar avions no tripulats de combat (el Japó de moment només disposa de drons de vigilància), que puguin ser fets servir en conflictes minimitzant les baixes humanes, segons el document.

Totes aquestes noves peces d’equipament militar podrien formar part de les «capacitats de contraatac», és a dir, el poder de colpejar bases i centres de control de l’enemic en cas d’una ofensiva, i que el Govern contempla incloure en la seva nova Estratègia de Seguretat Nacional.

L’Executiu que lidera Fumio Kishida té previst adoptar cap a finals d’aquest any aquesta nova estratègia vàlida per als pròxims cinc anys, i en la qual s’inclouria per primera vegada l’esmentat concepte de contraatac, que ha generat polèmica al Japó a causa que sota la seva interpretació es podrien executar atacs preventius.

Notícies relacionades

El projecte de pressupost de Defensa serà ara revisat pel Govern nipó, que té previst aprovar-lo al Parlament nacional a principis d’any amb la intenció que entri en vigor el març del 2023, quan comença el nou exercici fiscal.

La quantitat sol·licitada se situa per sota de l’1% del producte interior brut del Japó, tot i que les despeses el cost de les quals no s’ha estimat, com el desenvolupament de míssils hipersònics, podrien disparar la quantia final i acostar-la al 2% de l’economia nacional, el nivell de despesa militar dels països de l’OTAN.  

Temes:

Japó Xina Taiwan