Violència contra l’albinisme

La policia de Madagascar mata 19 persones després d’una protesta pel segrest d’un nen albí

Determinades creences religioses fan que la persecució a persones amb albinisme sigui comuna al país africà

La policia de Madagascar mata 19 persones després d’una protesta pel segrest d’un nen albí

Aleix Cabarrocas

1
Es llegeix en minuts
France Presse

Els gendarmes de Madagascar han confirmat aquest dimarts que van matar 19 persones amb trets per detenir una turba furiosa que intentava entrar a la seva caserna. «Dinou persones van perdre la vida i 21 ferits segueixen sent atesos», han dit en un comunicat, i han afegit que s’està portant a terme una investigació. En un primer balanç van anunciar 11 morts.

Els veïns d’Ikongo, una petita ciutat del país africà, sospiten que la desaparició d’un nen albí es tracta d’un segrest. Dilluns al matí van sonar trets a prop de la caserna de la gendarmeria d’aquesta ciutat, envoltada de verdes muntanyes i sacsejada des de fa diversos dies per la desaparició d’un nen amb albinisme.

Atacs contra els albins

En aquest país del sud de l’Àfrica, les persones amb albinisme són regularment objecte de violència, sovint relacionada amb determinades creences. En els últims dos anys s’han registrat més d’una dotzena de segrestos, atemptats i assassinats a Madagascar, segons les Nacions Unides.

La policia local ha detingut quatre sospitosos de la desaparició però la comunitat local està decidida a prendre la justícia per la seva mà. Per això, almenys 500 persones es van presentar aquest dilluns davant la caserna policial, algunes d’elles portant «armes blanques» i «matxets», segons fonts de la Gendarmeria que van ser presents en el moment. La multitud va exigir que se’ls entreguessin els quatre sospitosos.

Davant la tensió del moment, es va establir un perímetre de seguretat i els gendarmes van mirar de rebaixar la tensió per «evitar un bany de sang», va explicar dilluns el comandant Andry Rakotondrazaka en una roda de premsa a la capital, Antananarivo. Però quan la multitud va intentar creuar el perímetre de seguretat, les coses es van descontrolar.

Notícies relacionades

Els gendarmes van utilitzar primer gasos lacrimògens i van fer trets d’advertència, va dir. «Però com a últim recurs, els gendarmes no van tenir més remei que recórrer a l’autodefensa», va explicar el comandant de la gendarmeria.

Dimarts al matí, l’hospital local continuava esperant l’arribada de ferits per ser evacuats, segons el Dr. Tango Oscar Toky, que va descriure lesions greus. La societat civil critica regularment la policia malgaixa per les violacions dels drets humans, que rares vegades es persegueixen.

Temes:

Madagascar