Investigació

La intel·ligència dels EUA avaluarà si Trump va posar en perill el país

  • Fins ara es desconeix per què l’expresident tenia documents d’alt secret i qui va tenir accés al seu contingut

La intel·ligència dels EUA avaluarà si Trump va posar en perill el país

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

La intel·ligència dels Estats Units avaluarà si la seguretat del país podia haver estat posada en perill amb els documents d’alt secret que l’expresident Donald Trump (2017-2021) va emmagatzemar sense autorització a la seva residència de Mar-a-Lago, van informar aquest dissabte el diari ‘Politico’ i la cadena CNN.

Segons aquests mitjans, la directora de la intel·ligència nord-americana, Avril Haines, ha enviat una carta a un grup de legisladors per informar-los que la seva oficina portarà a terme «una avaluació» dels riscos per a la seguretat dels Estats Units que podrien haver resultat de la divulgació dels documents que tenia Trump. Fins ara es desconeix per què l’exmandatari tenia aquests documents a Mar-a-Lago (Florida) i qui va tenir accés al seu contingut.

Aquesta és la primera vegada que la intel·ligència dels EUA admet la possibilitat que s’hagi posat en perill la seguretat del país pels arxius que Trump tenia a la seva mansió de Florida i que van ser recuperats per l’FBI durant un registre el 8 d’agost.

La informació que fins ara ha fet pública el Departament de Justícia mostra que Trump i el seu entorn podrien estar sent investigats per tres delictes: obstrucció a la justícia, destrucció de documents i violació de la llei d’espionatge, que comporten penes de presó.

Segons ‘Politico’ i la CNN, Haines va enviar la carta aquest divendres i anava dirigida a la presidenta del comitè de Supervisió del Govern de la Cambra de Representants, Carolyn Maloney, i el president del comitè d’intel·ligència de la cambra, Adam Schiff. En un comunicat, Maloney i Schiff van aplaudir la decisió de la intel·ligència dels EUA d’obrir una investigació per avaluar possibles danys en la seguretat del país i van demanar que les investigacions vagin ràpid.

Notícies relacionades

L’anunci sobre la investigació coincideix amb la publicació aquest divendres, per ordre d’un jutge, de l’atestat que va servir per justificar el registre de l’FBI a la mansió de Trump a Mar-a-Lago. La versió de l’atestat que va ser difosa tenia pràcticament la meitat del contingut ratllat, per la qual cosa es continuen desconeixent els detalls més sucosos de la investigació de l’FBI. En canvi, sí que revela que l’FBI temia que la retenció de documents per part de Trump pogués posar en perill la identitat d’informants i altres fonts que treballen amb el Govern nord-americà.

Trump va reaccionar a la publicació d’aquest atestat burlant-se’n, en un intent de treure-li importància, informa Efe.