Guerra a Ucraïna

Rússia acusa l’espionatge ucraïnès de l’atemptat contra la filla d’Aleksandr Duguin

Segons l’FSB, el crim el va cometre una dona integrant del batalló d’Azov

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Amb prou feines 48 hores ha necessitat l’FSB, els serveis secrets russos, per assenyalar el que considera com a principal sospitós de l’atac amb explosius de dissabte passat que va matar Daria Duguina. I ha apuntat amb el dit acusador el seu veí a l’oest, Ucraïna, part del territori del qual ha ocupat des del mes de febrer passat. Concretament, aquestes fonts han afirmat que es tracta de Natàlia Vovk, una ucraïnesa que suposadament formaria part del batalló d’Azov i que hauria fugit a Estònia. També remarquen que «el crim va ser planejat i comès pels serveis especials ucraïnesos».

A més de revelar el seu nom, també han fet públics més detalls, com una imatge de la seva identificació com a membre del batalló d’Azov i detalls personals, com que es va emportar la seva filla de 12 anys per a la preparació de l’atemptat. El seu objectiu va ser suposadament des del principi Daria Duguina. Hauria llogat un pis on havia viscut anteriorment la difunta i amb portava un mini Cooper al qual va canviar tres vegades la matrícula, utilitzant-ne una de kazakh, una d’ucraïnesa i una de l’autoproclamada República Popular de Donetsk, informació oferta també pels serveis secrets russos.

Ucraïna nega les acusacions

El mateix dia de l’explosió, ja des d’aquest mateix territori sense reconeixement internacional –és considerat part d’Ucraïna– van assenyalar Kíiv com a culpable. Mikhailo Podoliak, un dels assessors del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va contestar el mateix dissabte que Ucraïna no tenia res a veure «amb això», perquè el seu país «no és un Estat criminal com la Federació Russa ni un Estat terrorista». Sobre les declaracions d’aquest dilluns, ell mateix ha manifestat que «la propaganda russa viu en un món de ficció». Ha argumentat que Moscou «ha responsabilitzat una dona i la seva filla de 12 anys per la mort de la propagandista Duguina», però que, sorprenentment, la part russa no va veure «el visat estonià». Conclou que des del seu punt de vista, «els escurçons dels serveis secrets russos tenen lluites internes».

Una organització pràcticament desconeguda es va atribuir l’assassinat de Duguina, l’anomenat Exèrcit Republicà Nacional. Aquest tindria per objectiu acabar amb el mandat del president rus, Vladímir Putin, i «destruir-lo», i va cridar tots els ciutadans russos que aspirin al mateix a unir-s’hi.

Reaccions en l’elit russa

El mateix Putin va tenir unes paraules per recordar Duguina, a la qual que va titllar de «persona talentosa amb un cor veritablement rus», que va servir «honestament la seva pàtria i va mostrar el que significa ser una autèntica patriota russa». Sobre l’assassinat va afirmar que va ser un «crim horrible i cruel».

Notícies relacionades

També va tenir unes paraules el mateix pare de la morta en l’atemptat, Aleksandr Duguin: «Els nostres cors anhelen alguna cosa més que venjança. Això és massa sempre, no és l’estil rus. Nosaltres només necessitem la nostra victòria».

Una dels caps més visibles de la propaganda russa, Margarita Simonian, la directora d’RT, va escriure a les xarxes socials que «Rússia hauria d’enviar gent a admirar els pinacles de Tallinn» si Estònia no extradeix la sospitosa de l’assassinat de Duguina. Els dos principals sospitosos de l’enverinament amb l’agent nerviós Novitxok a Serguei Skripal a Salisbury van afirmar en una entrevista que van ser a Salisbury només «pels pinacles» de les esglésies locals. Aquestes declaracions les van fer a la mateixa seu d’RT de Moscou.