Atac a la llibertat d’expressió

Salman Rushdie respira sense ventilació assistida i ja parla

«El seu habitual sentit de l’humor desafiador i batallador segueix intacte», assegura la família en un comunicat

L’autor de 75 anys, que va rebre 10 punyalades i podria perdre l’ull dret, continua rebent un ampli tractament

  • Rushdie: perseguit per la traïció

  • Cronologia de la fàtua contra Rushdie: traductors assassinats i recompensa milionària

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

«El camí cap a la recuperació ha començat» per a Salman Rushdie, l’autor d’‘Els versos satànics’ marcat des de fa 33 anys per una fàtua iraniana que divendres va ser apunyalat 10 vegades en un escenari pel jove nord-americà d’arrels libaneses Hadi Matar, imputat per intent d’assassinat.

L’agent de l’escriptor, Andrew Wylie, va confirmar dissabte a la nit que l’escriptor de 75 anys havia sigut desconnectat del respirador i ja respira per si mateix i pot parlar. Tot i que Wylie va assenyalar que aquest camí de recuperació «serà llarg» a causa de la «gravetat» de les ferides, va assegurar també que «el seu estat va en la direcció adequada».

Aquest diumenge la família ha emès també un comunicat, en què es ratifica que dissabte Rushdie va deixar de rebre respiració assistida i oxigen i va poder dir «unes paraules». «Tot i que les ferides són greus, el seu habitual sentit de l’humor desafiador i batallador segueix intacte», assegura el text, compartit a les xarxes socials per un dels dos fills de Rushdie, Zafar.

En aquest text es demana també «paciència i privacitat» mentre la família acompanya l’autor, que continua rebent un «ampli tractament mèdic».

Agressió brutal

Gairebé es podia sentir el respir d’alleujament col·lectiu després de dos dies en què havia dominat la por sobre el futur de Rushdie, víctima d’una agressió que els testimonis van descriure com a intensa, furiosa i ràpida. Abans de ser aplacat per 5 homes, Matar va assestar 10 punyalades a l’escriptor: 3 al coll, 4 a l’estómac, 1 al pit i 1 a l’ull dret, que segons va dir divendres Wylie podria acabar perdent. També va rebre un tall a la cama dreta.

Notícies relacionades

Va ser un atac que, segons va denunciar el fiscal del comtat de Chautauqua Jason Schmidt dissabte en la primera compareixença judicial de Matar, que es troba detingut sense possibilitat de quedar lliure amb fiança i es va declarar innocent dels càrrecs, va ser «provocat i planificat». L’agressor va fer passos per posar-se en posició de fer mal a Rushdie, segons Schmidt, que va assegurar que Matar havia comprat una entrada per anar a la xerrada que l’autor feia divendres i va arribar un dia abans amb una identificació falsa.

L’onada expansiva de denúncia del seu atac a Rushdie, símbol també d’una croada contra la llibertat d’expressió, ha continuat creixent en les últimes hores. Dissabte el president dels Estats Units, Joe Biden, i la primera dama, Jill Biden, van emetre un comunicat en què es mostraven «entristits» per l’«atac salvatge» i lloaven l’escriptor indo-britànic nacionalitzat nord-americà «pel seu rebuig a ser intimidat o silenciat» i per encarnar «ideals essencials i universals: veritat, valor, resiliència i la capacitat de compartir idees sense por. Aquests són els fonaments de qualsevol societat lliure i oberta», van dir els Biden.