Adeu al ‘premier’

L’última gresca de Johnson: casament amb festa grossa

L’ex primer ministre, que celebra el convit a la fastuosa mansió d’un bilionari ‘tory’, recorre una vegada més a la generositat dels donants del Partit Conservador

L’última gresca de Johnson: casament amb festa grossa

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Aquest cap de setmana, Boris Johnson i la seva dona Carrie protagonitzen una de les festes més esperades de l’estiu anglès. La parella celebra amb un any de retard el convit del seu casament en la gloriosa propietat campestre d’un bilionari, gran benefactor del Partit Conservador, del qual se sospita que, també en aquesta ocasió, ha hagut d’aportar una generosa contribució per a l’àpat. Daylesford House és una gran mansió georgiana del segle XVIII, al comtat de Gloucester, classificada com a patrimoni nacional pel National Heritage. Antigament havia pertangut al governador general de l’Índia i és, des de fa 40 anys, la llar d’Anthony Bamford, posseïdor del títol honorífic de baró i director d’una multinacional britànica de materials de construcció que va heretar del seu pare.

La propietat té uns esplèndids jardins de 600 hectàrees amb gran valor històric, on fa uns dies es va instal·lar una carpa gegant blanca en la qual s’acolliran els convidats que brindaran pels nòvios. La xifra i identitat dels convidats eren desconegudes en vigílies de l’esdeveniment mantingut en secret i revelat per la premsa. «No comentem les especulacions sobre afers privats o familiars que no comporten cap declaració ministerial o fons dels contribuents», va ser la resposta dels portaveus oficials.

Donació de 16,7 milions d’euros

El tercer casament de Johnson, de 58 anys, i el primer de la nòvia, de 34, va tenir lloc al maig de l’any passat a la catedral catòlica de Westminster en una discreta cerimònia que es va conèixer després de la benedicció.  A causa de les restriccions per la covid, la celebració es va limitar llavors a una recepció de 30 persones als jardins de Downing Street, que llavors es trobava en el centre de l’escàndol de les festes il·legals. La gran recepció nupcial es va ajornar per a aquest estiu i el lloc triat era, en principi, l’elegant residència oficial de Chequers. Quan les invitacions ja estaven enviades i els preparatius avançats, Johnson va ser obligat a dimitir com a primer ministre. El cessament va precipitar la recerca contrarellotge d’una nova propietat i, una vegada més, Johnson va trobar una mà generosa entre els espònsors dels ‘tory’.Lord Bamford és un dels principals mecenes del Partit Conservador. Des del 2001 es calcula que ha donat a la formació entorn de 14 milions de lliures (16,7 milions d’euros) en metàl·lic i regals. El 2016 va recolzar la campanya de Leave en favor del Brexit i també Johnson quan es va presentar com a aspirant al lideratge. Durant la campanya de l’elecció general el 2019, l’ara primer ministre en funcions va realitzar una presentació davant les càmeres a la factoria JCB de Bamford a sobre d’una excavadora, enderrocant un fals mur en el qual posava Complim el Brexit i simulant desbloquejar la interminable negociació. Aquell missatge tan populista va calar especialment entre els antics simpatitzants laboristes que havien votat per la sortida d’Europa.

Imparable tren de vida

Carol, la dona del bilionari, posseeix una gran finca agrícola hiperdistingida que, com la mansió de Daylesford, just al costat, està situada a Cotswolds, la regió d’Anglaterra on hi ha més celebritats que abelles.  Allà tenen propietats Kate Moss, Stella McCartney, Kate Winslet, Elizabeth Hurley, Hugh Grant, Jeremy Clarkson, JK Rowling i Zara Phillips, la neboda del príncep Carles, que té la residència de Highgrove, que no en queda gaire lluny. La granja de Lady Bamford té una botiga bio, amb tres sucursals als barris posh de Londres, que va subministrar menjar a Johnson i a la seva dona durant la pandèmia per valor de milers de lliures.

Notícies relacionades

La parella sempre sembla que té a mà un multimilionari a qui recórrer per costejar el seu tren de vida. Va ser un altre donant del Partit Conservador, David Brownlow, qui va pagar 133.000 euros per la decoració de la vivenda oficial del primer ministre i de la seva dona a l’11 de Downing Street, que ben aviat abandonaran. Amb una fortuna estimada en més de 300 milions d’euros, un diari parlava de lord Brownlow com «el sant patró de les causes perdudes». En els últims quatre anys hauria injectat l’equivalent a 3 milions d’euros a Cefinn, la marca de roba que dissenya Samantha Cameron, la dona de l’ex primer ministre David Cameron, sense gairebé experiència en un negoci tan difícil i competitiu. La companyia, malgrat les inversions per reflotar-la, acumula pèrdues de 2,3 milions d’euros.

Viatges de luxe

¿Sortiran els Johnson de lluna de mel a algun destí paradisíac amb els seus dos fills?  En el passat, un altre benefactor del Partit, David Ross, fundador de Carphone Warehouse, els va deixar la seva vila al Carib, una estada nadalenca de 10 dies per valor de gairebé 18.000 euros que va ser objecte d’una investigació parlamentària. Posteriorment, el primer ministre va reconèixer que havia passat unes vacances de manera gratuïta en la luxosa propietat a Marbellavinculada amb Zac Goldsmith, el diputat que, al perdre l’escó, Johnson va recompensar nomenant-lo lord i instal·lant-lo de per vida a la Cambra alta. La primavera passada va utilitzar un jet privat del Govern per portar la seva família a passar un cap de setmana a Cornualla. Aquesta vegada la factura va anar a càrrec dels ciutadans.